Premijer Novalić čestitao Dan državnosti BiH: ZAVNOBiH je putokaz ka sigurnosti i razvoju naše domovine

  • 24.11.2022.
  • Premijer Novalić čestitao Dan državnosti BiH: ZAVNOBiH je putokaz ka sigurnosti i razvoju naše domovine

    Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u svoje, i uime Vlade FBiH, uputio je čestitku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

    - 25. novembar je jedan od najvažnijih datuma naše domovine, kada je 1943. godine, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, potvrđen hiljadugodišnji kontinuitet postojanja naše države i njen teritorijalni integritet u historijskim granicama. Toga dana jasno je poručeno da je naša domovina – zemlja svih naroda i građana koji ovdje žive, u ravnopravnosti i zajedništvu. To nam je putokaz da zajedno, jedni s drugima, ravnopravni i solidarni, možemo ići dalje na putu beskompromisnog očuvanja suvereniteta i slobode, vodeći našu zemlju ka sigurnosti i ekonomskom osnaživanju, u okrilje NATO-a i Evropske unije - izjavio je premijer Novalić.

    Podsjetio je da je aktuelna Vlada Federacije BiH provela značajne ekonomske i socijalne reforme, te poduzela mjere na ublažavanju posljedica globalnih kriza izazvanim  pandemijom COVID 19  i inflacijom.

     - Reformski putevi koji će voditi ka sigurnosti i razvoju naše domovine moraju se nastaviti. Nikada ne smijemo odustati od sistema vrijednosti demokratije i jednakopravnosti svih ljudi koji u ovoj predivnoj zemlji žive. Moramo učiniti sve da budemo primjer napretka i jačanja države na svim njenim poljima, zajedno unapređujući uslove života i rada svim njenim građanima, a naročito budućim generacijama. S takvim željama, u svoje i uime Vlade Federacije BiH, najiskrenije čestitam Dan državnosti svim Bosancima i Hercegovicima u zemlji i svijetu - poručio je Novalić.