Potpisan Memorandum o saradnji Finansijske policije FBiH i Agencije za reviziju privatizacije

 • 07.10.2022.
 • Potpisan Memorandum o saradnji Finansijske policije FBiH i Agencije za reviziju privatizacije

  Glavni inspektor Finansijske policije FBiH Amel Topalović i direktor Agencije za reviziju privatizacije u FBiH Vedad Duraković potpisali su danas u sjedištu Federalne finansijske policije u Sarajevu Memorandum o saradnji.

   

  Rezultat je to dobre saradnje dvije institucije, a ima za cilj povećanje transparentnosti i poboljšanje pristupa podacima i dokumentaciji o privrednim društvima i bankama čiji je državni kapital privatiziran, a kojom raspolaže Finansijska policija.

   

  Kako je pojasnio Topalović, ova dokumentacija, podaci i informacije sačinjeni su tokom inspekcijskog nadzora privrednih društava i banaka čiji je državni kapital privatiziran. Radi provođenja i okončanja postupaka revizije, stavit će se na raspolaganje i Agenciji za reviziju privatizacije.

   

  - Memorandum je rezultat zajedničkog opredjeljenja rukovodstva naše dvije institucije da dosadašnju uspješnu saradnju i razmjenu podataka i informacija podignemo na još viši nivo - istakao je rukovodilac Finansijske policije.

   

  Duraković je dodao kako će, zahvaljujući ovom memorandumu, ali i kroz druge aktivnosti obje institucije imati koristi, a rad Agencije za reviziju privatizacije dobit će dodatno na važnosti, što doprinosi i napretku u ovoj oblasti, neophodnom u približavanju BiH ka EU.

   

  - Finansijska policija FBiH bila je savremenik dešavanja prilikom privatizacijskih procesa te posjeduje značajnu količinu dokumentacije iz tog perioda i koju, prema Zakonu o reviziji privatizacije, Agencija treba da revidira - pojasnio je Duraković.

   

  Zaključeno je kako će potpisani dokument doprinijeti većem broju uspješno okončanih postupaka revizije privatizacije.