Novalić obišao lokaciju za izgradnju: Ako za bazen u Mostaru ne bude dovoljno 8 miliona KM od Vlade FBiH, izdvojit ćemo koliko bude potrebno

 • 25.08.2022.
 • Novalić obišao lokaciju za izgradnju: Ako za bazen u Mostaru ne bude dovoljno 8 miliona KM od Vlade FBiH, izdvojit ćemo koliko bude potrebno

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i gradonačelnik Mostara Mario Kordić danas su obišli lokaciju Južni logor, na kojoj će se graditi Olimpijski bazen u Mostaru. Za tu namjenu Vlada Federacije BiH osigurala je finansijsku podršku u iznosu od osam miliona maraka.

  -Mi smo kao Vlada osigurali novac, te je time riješen najveći problem, a to su finansije. Upravo se čisti prostor za bazen, projekt je u fazi izrade, očekujemo da je sljedeći korak potpis ugovora između Grada Mostara i Vlade FBiH. Već sam na dočeku Lane Pudar rekao kako je veza Mostara i Vlade FBiH dobitna kombinacija. Želimo održati tu energije, te da ovaj projekat u što kraćem roku ugleda svjetlo dana, poručio je premijer Novalić.

  Naglasio je da će Vlada FBiH izdvojiti onoliko novca koliko bude potrebno da se radovi na izgradnji bazena završe.

  - Novac ne smije biti problem. Ako ne bude dovoljno, izdvojit ćemo još. Budući da su cijene nestabilne, možemo se prilagoditi. Ono što se započne, mora se završiti, kazao je Federalni premijer.

  Mostarski gradonačelnik Mario Kordić zahvalio je na podršci Vlade FBiH, te je kazao kako je ovo „veseli trenutak za Mostar.“

  - Nalazimo se na lokalitetu Južnog logora, u prostornom planu je upravo ovo područje odabrano kao najbolje za izgradnju olimpijskog bazena, zbog mikroklime, prometne povezanosti, a sama lokacija je u vlasništvu Grada Mostara, kazao je Kordić.

  Podsjetio je kako je lokacija na kojoj će se graditi bazen nekada bila u vlasništvu vojske, a vremenom su u objekte na toj lokaciji uselile škole i udruge, koje će dobiti zamjenske prostore.

  - Napravili smo plan i danas smo krenuli s radovima, kako bi mogli krenuti u narednu fazu, a to je početak izgradnje bazena, kazao je mostarski gradonačelnik.

  U pratnji federalnog premijera i gradonačelnika Mostara bili su federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, zatim ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, te  predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.