Novalić: Kalesija od Vlade FBiH povukla značajna sredstva za pomoć nižim nivoima vlasti

 • 24.08.2022.
 • Novalić: Kalesija od Vlade FBiH povukla značajna sredstva za pomoć nižim nivoima vlasti

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas tokom posjete delegacije Federalne vlade Kalesiji da je ta općina od Vlade FBiH povukla značajna sredstva za pomoć nižim nivoima vlasti.

  Pojasnio je da se to odnosilo na podrške zbog posljedica pandemije, zatim podrške privredi, poljoprivredi i infrastrukturi.

  - Potrebna je simbioza aktivnosti Općine, Kantona i Federacije BiH za stvaranje boljih uvjeta za život stanovništva Kalesije, prvenstveno kroz razvoj nove privredne zone, te sporta, kulture, zdravstva i školstva - naglasio je Novalić. 

  Naveo je da nije isključeno da u narednom periodu Vlada FBiH podrži i završetak izgradnje sportske dvorane u Kalesiji, kroz sistemski projekt izgradnje sportskih dvorana u FBiH.

  Novalić je pojasnio da je dogovoreno nakon izbora početi izradu zakona o sportu kojim bi bili riješeni nastali dugovi i osigurana sistemska podrška za sport.

  Općinski načelnik Sead Džafić zahvalio je federalnom premijeru i ministrima na posjeti i značajnim sredstvima koje je Kalesija dobila za razvoj infrastrukture.

  Delegacija Vlade FBiH na čelu s premijerom FBiH Fadilom Novalićem, a u kojoj su bili i federalni ministri raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, danas je u Kalesiji položila cvijeće na spomen-obilježje poginulim borcima i šehidima.