Novalić i načelnica Ćulap razgovarali o infrastrukturnim projektima u općini Odžak

 • 02.09.2022.
 • Novalić i načelnica Ćulap razgovarali o infrastrukturnim projektima u općini Odžak

  Nakon boravka u Odžaku, premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je i Općinu Odžak, gdje je sa načelnicom Nadom Ćulap razgovarao o infrastrukturnim projektima čiju realizaciju pomaže i Vlada Federacije BiH.

  Riječ je prije svega o projektima iz oblasti privrede i izgradnje infrastrukture na ovom području, a naročito onim u kojima su Federacija BiH i općina zajedno učestvovale.

  -Zanima nas kako su upotrebljavana sredstva koja Federacija u znatno većem obimu zadnjih godina transferira prema općinama, jer smo primjetili da općine to najracionalnije i najbolje koriste – kazao je premijer Novalić.

  Dodao je da je s načelnicom Ćulap razgovarao i o problemima s kojima se općina Odžak suočava, s naglaskom na konekciju u Svilaju na koridor Vc, izgradnji mogućih industrijskih zona, kao i o komunalnim pitanjima, odvozu smeća, te rješavanju  vodosnadbijevanja.

  - U narednom periodu usmjerit ćemo se ka rješenju tih problema koje imaju i neke druge općine u Federaciji BiH - kazao je premije Novalić.

  Općinska načelnica Nada Ćulap prezentirala je do sada završene projekte kao i utrošak sredstava za njihovu implementaciju, a posebna pažnja posvećena je graničnom prijelazu Svilaj i potrebi da se ulože dodatni napori da prijelaz napokon proradi u punom kapacitetu.

  Načelnica Ćulap je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Vladom FBiH budući da je Vlada FBiH odgovorila na njihove pozive da pomognu u realizaciji projekata iz oblasti saobraćajne i kanalizacione infrastrukture.

  - Po zadnjem javnom pozivu Vlada FBiH pomaže nam da se saobraćajno grad bolje poveže, te uradi proširenje kanalizacione mreže - kazala je načelnica Ćulap.

  Na današnjem sastanku razgovarano je i o poslovnim zonama Svilaj I i Svilaj II.