Izjednačena prava uposlenicima KPZ-a iz oblasti PIO-a sa sudskom i policijom FUP-a

 • 25.08.2022.
 • Izjednačena prava uposlenicima KPZ-a iz oblasti PIO-a sa sudskom i policijom FUP-a

  Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, donijela odluku kojom  su utvrđena radna mjesta uposlenika u kazneno-popravnim zavodima u Federaciji BiH na kojima se uposlenici u pravima iz zdravstvenog, penzijskog i invalidskog osiguranja izjednačavaju sa sudskom i policijom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

  Odluka se odnosi na radna mjesta sistematizovana u službi osiguranja kazneno-popravnih zavoda u Federaciji BiH, a koja su definisana posebnim odredbama o službi osiguranja u Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji BiH.

  Riječ je o zaposlenicima koji imaju službena zvanja: zatvorski policajac - stražar,  stariji zatvorski policajac - stražar, stariji zatvorski policajac - stražar prve klase, nadzornik zatvorske policije - straže, stariji nadzornik zatvorske policije - straže, stariji nadzornik zatvorske policije - straže prve klase i zapovjednik zatvorske policije - straže.

  Donesena odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH.

  Prilikom izrade Odluke o utvrđivanju radnih mjesta uposlenika u kazneno-popravnim zavodima u FBiH, Federalno ministarstvo pravde je imalo u vidu sve relevantne zakonske i podzakonske propise.