FMPU: Financijska podrška za obnovu crkava na Stupu i Bistriku

 • 25.08.2022.
 • FMPU: Financijska podrška za obnovu crkava na Stupu i Bistriku

  Putem javnog poziva Federalnog ministarstva prostornog uređenja iz oblasti zaštite nacionalnih spomenika Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu dodijeljena su finansijska sredstva u iznosu od 70.000 KM. Tim povodom federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i župnik Miroslav Ćavar potpisali su Ugovor kojim će biti sufinancirana obnova i uređenje crkve i svetišta u ovom sarajevskom naselju - saopćeno je iz ovog ministarstva.

  - Zadovoljstvo mi je potpisati Ugovor o sufinanciranju radova na obnovi i uređenju Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu koja je još 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i koja je od posebnog je značaja za sve katolike sa ovog područja - kazao je ministar Martić.

  Župnik Ćavar izrazio je zahvalnost ministru Martiću na dosadašnjoj podršci i pomoći, te izdvojenim novčanim sredstvima za ovu župnu zajednicu.

  - Vaša podrška za sanaciju Crkve i uređenje svetišta doprinijet će opstanku katolika u Sarajevu i okolici, jer ćemo im osigurati prostor za susrete i duhovnu obnovu - kazao je Ćavar.

  Potpisivanju je prisustvovao i gvardijan Franjevačkog samostana i Crkve sv. Ante na Bistriku fra Stipan Radić koji je potpisao Ugovor za unutrašnje uređenje ove sarajevske crkve koja također ima status nacionalnog spomenika BiH.

  - Sretni smo što ste u potpunosti ispunili našu molbu za financijskom podrškom i na tome smo vam beskrajno zahvalni - poručio je gvardijan Radić čijoj je župi dodijeljeno 43.000 KM.

  Franjevački samostan i Crkva sv. Ante na Bistriku su jedno su od važnijih duhovnih i kulturnih središta grada Sarajeva. Župa se prvi put spominje početkom 16. stoljeća, a nekadašnju trošnu crkvu 1913. godine zamijenila je današnja crkva izgrađena u neogotičkom stilu po projektu Josipa Vrancaša.

  Župe na Stupu je osnovana 1890. dekretom prvog vrhbosanskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera, no njenii marijanski korijeni sežu u daleku prošlost, tačnije u 14 stoljeće. Crkva je izgorjela za vrijeme rata 1992. godine, a obnovljena pet godina kasnije. Prilikom obnove ukrašena je drvenim mozaicima (intarzijama), te je kao takva bila prva u svijetu - saopćeno je iz Federalnog ministartsva prostornog uređenja.