Arhiv Federacije: Organiziran naučni skup i izložba, te svečana akademija

 • 17.10.2022.
 • Arhiv Federacije: Organiziran naučni skup i izložba, te svečana akademija

  Arhiv Federacije BiH saopćio je da je protekle sedmice u Sarajevu organizirao naučni skup i izložbu, te svečanu akademiju.

   

  Naučni skup i izložba o temi "Dokumentovan, a nepresuđen genocid" održani su 12. oktobra ove godine u Bošnjačkom institutu. Arhiv Federacije je za ovaj projekt angažirao tri naučnika i istraživača iz instituta koji više od 10 godina rade na istraživanju perioda 1992-1995. godina. Oni su prikupili hiljade primarnih izvora, koje koriste u objavljivanju knjiga i naučnih radova na bosanskom i engleskom jeziku, te izlažu u zemlji i inostranstvu o onome što se dešavalo Bosni i Hercegovini.

   

  Riječ je o naučnim saradnicima Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu dr. sci. Muameru Džananoviću, Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu dr. sci. Jasminu Mediću, te Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. sci. Hikmetu Karčiću.

   

  Za potrebe ovog projekta analizirali su više od 200.000 dokumenata kako bi napravili selekciju od njih 107 koji su na izložbi prvi put prezentirani javnosti, a tiču se istraživanja perioda 1992-1995. godina, ne samo na području Srebrenice, nego širom Bosne i Hercegovine.

   

  Izložba, koja postaje trajno vlasništvo Arhiva Federacije, bit će nakon promocije u Sarajevu predstavljena širom države, ali i u Evropi i svijetu.

   

  Na svečanoj akademiji Arhiva Federacije BiH koja je održana 13.10.2022. godine u Domu mladih Skenderija dodijeljena su priznanja za doprinos u afirmaciji arhivističke djelatnosti značajnim ličnostima u Bosni i Hercegovini, ali i svijetu koji su svojim radom dali izuzetno važan doprinos u pamćenju bosanskohercegovačke prošlosti.

   

  Iz Arhiva Federacije je saopćeno da je ove godine plaketa „Povelja Kulina bana”  dodjeljena Florence Hartmann, Amoru Mašoviću, Avdi Huseinoviću i Emiru Suljagiću.

   

  Također, plaketa „Kralj Tvrtko Prvi Kotromanić” dodjeljena je kulturno-prosvjetnim nacionalnim društvima Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod”, Hrvatskom kulturnom društvu “Napredak”, Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta”, te Jevrejskom kulturno-prosvjetnom i humanitarnom društvu “La Benevolencija, saopćeno je iz Arhiva Federacije.