Премијер Новалић о заштити грађана од посљедица инфлације, реформама, инфраструктурним пројектима

 • 23.08.2022.
 • Премијер Новалић о заштити грађана од посљедица инфлације, реформама, инфраструктурним пројектима

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић говорио је о пројетима и активностима Владе ФБиХ, заштити грађана од посљедица инфлације, те реформама и инфраструктурним пројектима. Ово су биле главне теме о којима је говорио за тузлански инфо портал Тип.ба.

  Када је ријеч о уредбама Владе ФБиХ које конкретно помажу становништву да сачувају егзистенцију у овим временима великих поскупљења и активностима Владе на заштити грађана од посљедица инфлације, премијер Новалић је истакао да је тренутна инфлација изазвана вањским факторима на које немамо утјецаја, наше мјере су прије свега посвећене очувању и заштити животног стандарда људи.

  - Дакле, ми смо низ мјера усмјерили на финансијску и материјалну подршку нашим грађанима, нарочито онима у стању социјалне потребе, пензионерима, борцима, инвалидима и породицама тешког материјалног стања. Са 100 КМ једнократне новчане помоћи подржали смо наше пензионере тако да су ту накнаду добили већ 5. аугуста уз јулске пензије. У овом мјесецу, у складу са одредбама Уредбе о програму помоћи становништву усљед инфлације и раста потрошачких цијена, успјели смо осигурати и исплате по 100 КМ и корисницима борачких накнада, те цивилним инвалидима и жртвама рата. Кроз ову уредбу, у циљу да ублажимо ударац на грађане и њихов џеп, овим системом директне помоћи обухватили смо више од 530 хиљада грађана - казао је премијер Новалић.  

  Додао је да је Федерална влада прва реаговала на поскупљења, још у фебруару када је почела руска инвазија на Украјину, те да је донесено и проведено низ активности из ресора енергије, рударства и индустрије, трговине, пољопривреде, промета, прије свега на осигурању наше прехрамбене и енергетске независности.

  - Примјера ради, недавно смо на сједници Владе усвојили одлуку којом за око 70.000 људи субвенционирамо трошкове електричне енергије. До краја новембра овим категоријама ће се умањивати рачуни у износу од 100 КМ, у складу с мјерама које се проводе већ 10 година. Уз све ово, ни у овој години нисам дозволио да порасте цијена струје за домаћинства која и даље плаћају цијену која је чак испод трошка њене производње. Наравно, дугорочно ни то није одрживо, али будући да имамо своју електричну енергију и да на њу, за разлику од нафте и гаса, можемо да дјелујемо, одлучили смо се за тај корак - додао је федерални премијер.

  Истакао је да су настављене инспекцијске активности на терену, као и контроле цијена кроз ограничавање маржи за гориво и основне животне намирнице, те додао да је привремено забрањен извоз пелета и огријевног дрвета изван БиХ, као и да њихове произвођаче и трговце инспектори држе под лупом.

  - Федерација БиХ  интензивно оспособљава капацитете у својим терминалима за складиштење горива и гаса. Осим у  Блажују, радимо и у Мостару, Бихаћу, Кладњу. Јужна интерконекција је јако важна за нашу независност и њена деблокада у политичком смислу нам треба јер то значи да нећемо остати овисни о руском гасу - казао је премијер Новалић.

  Највећи пољопривредни буџет икада

  Премијер се осврнуо на мјере које се односе на прехрамбену независност, те  нагласио да се с домаћим произвођачима и привредницима налазе модели субвенционирања уљарица за производњу уља, пшенице за брашно, као што смо учинили за млијеко.

  - Подсјетит ћу да смо ове године усвојили највећи пољопривредни буџет икада. Драго ми је да нас у нашим мјерама субвенционирања прате и неки други кантони попут Тузланског који је такођер издвојио по 100 КМ за своје пензионере с најнижим примањима. Очекујем да и остали нижи нивои власти хармонизирају мјере у областима за које су надлежни и осигурају подршку угроженим становницима. Јер, Федерација БиХ из индиректних пореза, након што се одбије вањски дуг и дио који припада државном нивоу, добива само трећину, док остатак иде кантонима и јединицама локалне заједнице, тако да не можемо покрити 100 посто социјалних потреба. Зато стално апелујем да се сви удружимо у рјешавању проблема, и општине и кантони.

  Они то могу учинити, посебно јер ми из федералног буџета и ове године, што чинимо већ трећу годину заредом, кантоналним буџетима убризгавамо 200 милиона марака, а општинама и градовима 39 милиона. Износ који смо додијелили општинама и градовима у претходне двије године је био по 30 милиона. Дакле, кантони и општине су од Федералног нивоа у посљедње три године добили укупно 699 милиона КМ - додао је премијер.

  Када је ријеч о подршци буџетима кантона и општина, те будућим потезима Федералне владе и рјешавању  питања од животне важности за грађане, премијер Новалић је истакао да   овогодишњи Буџет ФБиХ износи 5,6 милијарди марака, те да се највећем дијелу односи управо на конкретна и директна издвајања за рјешавања животно важних питања наших грађана.

  - На стабилизацији радимо константно. Порески приходи расту, што значи да наша економија расте. Чинимо све да тај новац вратимо привреди и грађанима кроз повећање пензија и накнада борачким и социјалним категоријама. Поред тога, у посљедњих годину дана смо увели потпуно нова права или смо преузели обавезе неких других нивоа власти, као напримјер накнадну за родитеље његоватеље и дјечји додатак. Међутим, треба знати и да су, примјерице, приходи од индиректних пореза на нивоу Босне и Херцеговине у првих пет мјесеци порасли за 740 милиона КМ. Општа је перцепција да држава само убире порезе, а да се не зна гдје они иду. Када је ријеч о Федерацији БиХ, федералном буџету је припала седмина, или нешто више од 100 милиона - казао је Новалић, додавши да ће се управо толико из федералног буџетагодишње давати за дјечји додатак.

  - Наше основно опредјељење је да сви наши грађани морају имати једнака права без обзира у којем кантону живе. Зато смо донијели закон о материјалној подршци породицама с дјецом, гдје уводимо дјечији додатак од 103 КМ мјесечно до 18. године. Пензионерима смо повећали пензије за укупно 11 посто у овој години.  Увећали смо борачке накнаде за што од ове године издвајамо додатаних 50 милиона КМ годишње. Удуплали смо подршку повратницима. Највећа издвајања до сада имамо у пољопривреди и она износе 106 милиона КМ. Донијели смо Закон о родитељима његоватељима, који ће имати мјесечне накнаде и право на доприносе за ПИО и здравствено осигурање. Такођер, према измјенама Закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи, с 10 милиона КМ свим паровима у ФБиХ омогућавамо да под једнаким условима имају право на лијечење стерилитета на терет буџета Федерације - истакао је премијер ФБиХ Новалић.

  Када је ријеч о програмима запошљавања, федерални премијер је истакао да је за те намјене осигуран 61 милион КМ, док је за стамбено збрињавање младих осигурано 30 милиона КМ.

  - Само у овој години за 19 јавних здравствених установа дајемо 75 милиона КМ. Ако се вратимо на период пандемије, сјетит ћете се нашег интервентног “Корона закона”, уредбе за помоћ угроженим секторима, те уредбе којом смо обртницима и осталим компанијама у Федерацији додијелили око 260 милиона КМ и помогли да изађу на крај с негативним посљедицама у пословању - казао је Новалић.

  Према његовим ријечима, убрајајући укупну подршку кантонима, општинама и градовима за привреду, здравство и помоћ буџетима на нижим нивоима власти у 2020. и 2021. години, издвојено је близу 827 милиона КМ. Када се томе дода овогодишњих 239 милиона, то је више од милијарду марака подршке привреди, здравству и нижим нивоима.

  - Упркос пандемији током које је Федерација понијела највећи терет, успјели смо чак побољшати економску стабилност. Укупна добит привредних друштава прошле године је била 800 милиона КМ већа, него у претпандемијској 2019. години. И извјештај Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) истиче да су све мјере које смо подузимали биле у складу са стандардима развијених земаља, чланица Г20.

  Говорећи о законима који су донесени у склопу социјалне реформе, Новалић је посебно истакао реформу ПИО система, те подсјетио да је 2015. године Пензиони фонд био у минусу 226 милиона, док је сада 80 милиона КМ у плусу, те да су пензије за трећину веће.

  - Посебно велики резултат смо постигли у области радног и борачког законодавства. Оно са чим нисам задовољан јесте чињеница да је Влада Федерације још 2018. године упутила у Парламент Федерације БиХ приједлоге закона о порезу на доходак и Закона о доприносима, којима се смањују порез и доприноси на плате, и ствара могућност да послодавци, преусмјере та средства на повећање плата својим запосленицима. Послодавци су рекли да ће повећати плате радницима онда када се донесу нови фискални закони, али они и даље, нажалост, стоје у ладицама Парламента Федерације БиХ. Ми подржавамо повећање минималне плате, али оно је могуће управо уз усвајање фискалних закона. Без тога, доношење само уредбе о минималној плати по старим законима значио би огроман ударац на нашу привреду и губитак радних мјеста, а то никако не смијемо допустити – казао је Новалић.

  - Наше реформске успјехе свако добронамјеран може препознати уколико жели да погледа егзактне показатеље који су свима доступни. Напоменут ћу само неке од примјера. Откако је почео наш мандат 2015. па до прошле године из Буџета ФБиХ за потицаје у пољопривреди издвојено је укупно 531,5 милиона КМ. У периоду 2015-2019. инвестиције Јавног предузећа Цесте ФБиХ износиле су 145,5 милиона КМ. Према плановима пословања за 2020. и 2021., у реализацији је још 483 милиона КМ инвестиција, што је укупно 628,5 милиона КМ од 2015. до 2021. године. У периоду 2015-2022. вриједност изграђених путева, објеката, дионица аутопутева, који су у надлежности ЈП Аутоцесте ФБиХ повећана је за 1,416 милијарди КМ или 85 посто.

  Новалић је истакао да је убрзање изградње поддионица аутопута  један од приоритета, те да никада више новца није уложено у изградњу цеста и да је Федерација тренутно једно велико градилиште.

  - Отворили смо модерну цесту од Стоца до Неума, дужине 36 километара, која ће значајно скратити и убрзати путовање наших грађана на босанскохерцеговачко море, која је коштала око 90 милиона КМ. Ова Влада је једина која се усудила да гради тунел Храњен и он ће бити изграђен. Расписан је тендер за извођача радова за изградњу највећег инфраструктурног пројекта у Федерацији БиХ - пробијање тунела Прењ. Ради се од Неума до Орашја. Желимо исправити и неке неправде, јер до сада је углавном највише радова извођено на Врандуку, у долини ријеке Босне на потезу између Сарајева и Зенице, у смјеру планине Иван и у Херцеговини. Највише новца за Коридор Вц потрошено је у централном дијелу државе, а периферни дијелови остали запостављени у инфраструктурном смислу. Стога мијењамо политику и идемо на пројектовање за брзе цесте, за Крајину, Среднобосански кантон, западну Херцеговину, Тузлу - додао је премијер.

  На питање о плановима подршке пројектима важним за унапређење живота људи, али и инфраструктурним пројектима попут најављиване цесте Тузла-Орашје, Новалић је изразио задовољство што Влада Тузланског кантона користи ресурсе које јој пужа Влада ФБиХ, јер су већ донесене одлуке о додатним подршкама попут оних пензионерима и породиљама.

  - То је оно што потенцирамо да требају да прате сви кантони, којима смо убризгали финансијску ињекцију од 200 милиона КМ с нивоа Федерације. Од тог износа подршка Тузланском кантону је близу 39 милиона КМ. Чврсто стојимо иза Тузланског кантона и настојимо да се успостави једна континуирана политика у економском смислу. Капиталне инвестиције из федералног буџета усмјерене су ка Међународном аеродрому Тузла, саобраћајној инфраструктури, изградњи аутоцеста, брзих цеста и реконструкцији постојећих магистралних путева, важних за развој Тузланског кантона, али и за пољопривреду, здравсто…Кроз нови закон о консолидацији здравствених установа за које ове године дајемо укупно 75 милиона, обухватили смо Универзитетски клинички центар Тузла којем иде скоро 9,7 милиона КМ а за болницу Грачаница 1,3 милиона. Пољопривредни произвођачи из Тузланског кантона су у 2021. години с федералног нивоа подржани са скоро 13,6 милиона КМ. Моје апсолутно опредјељење је путна деблокада Тузланског кантона - казао је премијер Новалић.  

  Траса аутопута Тузла - Брчко - Орашје, с обзиром на економску оправданост, захтијева измјену да би ишла ближе насељеним мјестима Сребренику и Градачцу и даље према Брчком. Треба нам, међутим, политичка одлука да ли ће се траса мијењати или не, како би то могли уврстити у пројект, те уважити и локалне интересе. Влада ФБиХ је путем Аутоцеста Федерације у јануару отворила пројекат и 7,5 милиона КМ за израду Идејног и Главног пројекта ове дионице у близини Тузле. Имамо и иницијативу о удруживању средстава за реконструкцију регионалних путева. Пут Жепче - Завидовићи - Бановићи - Живинице, па све до Међаша код Калесије, прекатегорисан у магистрални и као такав је приоритет, а нарочито траса од Живиница до тузланског аеродрома.

  Тузланском аеродрому смо само ове године из Буџета већ осигурали три милиона КМ. Прошлог мјесеца смо на сједници Владе ФБиХ Аеродрому Тузла одобрили два милиона КМ, за унапређење авиопромета. Конкретно, подршка се односи на проширење паркинга улазно-излазне рампе и нови систем наплате, доградњу излазног гатеа са опремањем изграђеног простора. Плус у мају ове године одобрен је и милион марака за набавку сировина и материјала и ХТЗ опреме, енергената, трошкове осигурања, накнаду за кориштење система за прихват и отпрему авиона, путника и пртљага, за одобравање програма сигурности, провођење надзора аеродромских оператера.

  Подсјетит ћу и да смо недавно извојили 100.000 КМ за Саборни храм у Тузли, поводом обиљежавања 140. годишњице овог националног споменика у БиХ. Додатну директну подршку издвајамо и за општине и градове у Федерацији БиХ. Примјер у ТК је Градачац којем су у посљедње три године осигурали 375.000 КМ из Буџета ФБиХ. Тако смо суфинансирали реконструкцију водовода, завршетак изградње ватрогасног дома, реконструкцију џамије Хусејнија. Још 1,2 милиона КМ прије неколико дана смо издвојили за пројекте из Тузланског кантона из ресора просторног уређења за санације клизишта и локалних путева, утопљавање објеката, заштиту националних споменика, казао је премијер Новалић.