Terzo na obilježavanju 29. godišnjice pogibije Narodnog heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca

 • 26.10.2022.
 • Terzo na obilježavanju 29. godišnjice pogibije Narodnog heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca

  Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo prisustvovao je u Živinicama obilježavanju 29. godišnjice pogibije komandanta živiničke 210. Viteške oslobodilačke brigade Armije RBiH Nesiba Malkića i njegovih saboraca, oficira Seada Paravlića, Nevresa Šišića, Nermina Forčakovića i Fikreta Andelića.

  Nesib Malkić je nosilac najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, a posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

  Program obilježavanja godišnjice počeo je intoniranjem himne, učenjem Fatihe i Jasina, zatim je održan historijski čas o liku i djelu Nesiba Malkića i njegovih saboraca. Prisutne delegacije i porodice stradalih položile su cvijeće na centralnom Spomen obilježju i ispred biste Nesibu Malkiću.

  Obraćajući se prisutnima na Svečanoj akademiji u Bosanskom kulturnom centru Živinice, pomoćnik federalnog ministra Mirza Terzo je istakao da se nikada neće zaboraviti časna, dostojanstvena i hrabra borba branilaca Bosne i Hercegovine, a posebno heroji poput Nesiba Malkića.

  -Neki od pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine su na poseban način ostali upamćeni. Među njima je i Nesib Malkić, jedan od devet narodnih heroja odbrane naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Hvala im za sve što su učinili da bi mi danas živjeli u slobodi – poručio je Terzo.