Premijer Novalić sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a o provođenju ciljeva održivog razvoja

 • 28.03.2023.
 • Premijer Novalić sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a o provođenju ciljeva održivog razvoja

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu razgovarao sa rezidentnom predstavnicom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Stelianom Nederom o provođenju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. Ove godine u UN-u će biti predstavljen izvještaj o implementaciji Okvira za ciljeve održivog razvoja u BiH, kao dokumenta svih nivoa vlasti u našoj zemlji. Tema sastanka bili su i projekti koji se u FBiH provode u oblasti ekonomije, energetike, digitalizacije i infrastrukture.

  Premijer Novalić potvrdio je čvrsto opredjeljenje Federacije BiH za učešće u ostvarivanju 17 ciljeva održivog razvoja. Podsjetio je da je Vlada FBiH već usvojila i provodi programe koji uključuju ciljeve iz socio-ekonomskih reformi.

  - Nakon socijalnih, osigurali smo da se možemo posvetiti ispunjenju daljih reformi i ciljeva održivog razvoja. To se, prije svega, odnosi na tri naša cilja, a to su ekonomski rast, intenzivna izgradnja infrastukture i energetska tranzicija. Za nastavak ekonomskog rasta Federacije neophodno je usvajanje važnih fiskalnih zakona koje je Vlada FBiH već ranije uputila Federalnom parlamentu na usvajanje. Kada je u pitanju infrastrukturni razvoj, uz nastavak izgradnje Koridora Vc, prioritet nam je i intenziviranje gradnje brzih cesta. Što se tiče energetske tranzicije, također, Vlada je u parlamentarnu proceduru ranije uputila tri zakona iz oblasti obnovljivih izvora energije, te očekujem da će oni vrlo brzo biti usvojeni- kazao je Novalić.

  Kao naredni korak iz Mape puta za implementaciju Ciljeva održivog razvoja, Nedera je  prioritetnim istakla stvaranje okvira za finansiranje, kao i osiguranje dodatnih sredstava koji bi omogućili bržu provedbu projekata. UNDP posebno akcentira investicije u digitalizaciju, energetske i infrastrukturne projekte, te istraživanje i razvoj. Kako je istaknuto, suština okvira je kreirati mehanizme i nove instrumente da bi se sredstva usmjerila u razvoj, a jedan od njih je strateški investicioni fond koji bi mogao mobilizirati sredstva i iz privatnog sektora.

  Naglašavajući važnost provedbe digitalne transformacije, Nedera je ocijenila neophodnim nastavak projekata provođenja novih digitalnih tehnologija i rješenja. Kao uspješan primjer naveden je program koji je provelo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, i to u potpunosti online putem od javnog poziva do dodjele sredstava, te je na taj način Vlada FBiH sa ukupno 60 miliona KM podržala više od 26 hiljada obrtnika i drugih samostalnih djelatnosti.

  Na sastanku su istaknuti i značajni projekti digitalizacije koji se provode i uspostavljaju u Federaciji uz podršku partnera, a s ciljem unapređenja rada javnog sektora i efikasnijeg pružanja usluga građanima.