Premijer Nikšić u Srebrenici: Memorijalni centar Potočari vječna je opomena

 • 20.09.2023.
 • Premijer Nikšić u Srebrenici: Memorijalni centar Potočari vječna je opomena

  Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić predvodio je delegaciju Vlade FBiH u posjeti Memorijalnom centru Srebrenica, povodom obilježavanja 20 godina od zvaničnog otvaranja ovog centra.

  - Jedan od najvećih izazova za sve nas u Bosni i Hercegovini je suočavanje s istinom. Vrijeme je da se pogledamo u oči, suočimo s razmjerama zločina, odamo dužnu počast žrtvama i da se svi zločinci izvedu pred lice pravde. Memorijalni centar Potočari baštini neizrecivu bol i tugu, te vječno ostaje kao opomena da učinimo sve što možemo da se više nikada i nikome to ne dogodi.

  Dvadeset godina je prošlo od kad je na ovom mjestu podignut spomenik, genocidom ugašenim životima. Ali vrijeme ovdje kao da stoji. Bijeli nišani, tišina koja ih okružuje predstavljaju mjesto na kojem članovi porodica žrtava bdiju iščekujući pravdu i tražeći odgovore i poštovanje. Zato ovdje u Memorijalnom centru stanuje mir. Naše naslijeđe i sjećanje. Ovdje se uči važna lekcija o okrutnosti i nečovječnosti. O svemu onome što ne smijemo biti. U isto vrijeme ovdje se mora učiti i o životu, jer samo tada i tako možemo se odužiti nevinim žrtvama.

  Nedopustivo je da pojedinci i cijele grupe nisu u stanju suočiti se s prošlošću, da visoki predstavnik i međunarodne institucije moraju držati lekcije o čovječnosti, odgovornosti i poštivanju žrtava. Da moraju nametati ono što smo sami trebali davno prepoznati kao civilizacijsku vrijednost. Moramo postati bolji ljudi. Okaniti se izvrtanja činjenica i negiranja istine i sudskih presuda.

  Moramo konačno početi živjeti i govoriti sviješću i savješću. Samo se tako možemo nadati boljoj budućnosti za našu djecu i djecu nevinih žrtava - poručio je Nikšić.

  Posjeti  Memorijalnom centru Srebrenica, povodom obilježavanja 20. godišnjice od zvaničnog otvaranja, prisustvovali su i zamjenik federalnog premijera i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, kao i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić.