Premijer Nikšić na otvorenju Sajma privrede Tešanj - BiH 2023: Regionalna saradnja i put BiH ka Evropskoj uniji nemaju alternative

 • 27.09.2023.
 • Premijer Nikšić na otvorenju Sajma privrede Tešanj - BiH 2023: Regionalna saradnja i put BiH ka Evropskoj uniji nemaju alternative

  Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić prisustvovao je danas ceremoniji svečanog otvaranja 17. međunarodnog sajma privrede Tešanj - BiH 2023. Centralna tema ovogodišnjeg Sajma koji se održava od 27. do 30. septembra u susjednoj općini Doboj Jug na oko 20.000 kvadrata sajamskog prostora su “Obnovljivi izvori energije - energetska efikasnost”. Ove godine zemlja partner Sajma je Mađarska, a grad partner Živinice. Organizator ove manifestacije koja će ugostiti oko 500 izlagača iz 16 država Evrope i svijeta je Udruženje privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj.

  Premijer Nikšić ovom prilikom zahvalio se Mađarskoj na prihvatanju da bude zemlja partner Sajma.

  - Ponosan sam, a smatram da i naši gosti iz Mađarske mogu biti ponosni da su partneri jednog ovakvog veličanstvenog događaja – istakao je premijer Nikšić.

  Čestitajući na organizaciji Sajma, federalni premijer je kazao da je ovim događajem Općina Tešanj pokazala zrelost i najavio da će naredni, 18. međunarodni sajam, biti i dodatni veliki iskorak.

  Premijer Nikšić iskazao je zadovoljstvo što je već dogovorena posjeta jedne delegacije poslovne zajednice BiH Mađarskoj, te izrazio očekivanje da će ovogodišni Sajam biti dodatna prilika i podstrek da se uspostave nove međusobne privredne saradnje.

  - Učešće 502 izlagača i više od 2.200 privrednika na ovom sajmu potvrđuje sav poduzetnički duh koji ima privreda Tešnja. Želim izlagačima da se osjećaju ugodno u Tešnju, našim gostima izvan Bosne i Hercegovine da se osjećaju ugodno u Bosni i Hercegovini. I želim da svi shvate da regionalna saradnja i put BiH ka Evropskoj uniji nemaju alternative - kazao je premijer Nikšić.

  U sklopu agende 17. međunarodnog sajma privrede Tešanj planirano je održavanje nekoliko panela, a Vlada Federacije BiH uz partnerstvo i finansijski je podržala održavanje Sajma.