Ministrica Pozder: Sretan Svjetski dan turizma

 • 27.09.2023.
 • Ministrica Pozder: Sretan Svjetski dan turizma

  Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder čestitala je danas građanima, radnicima u turizmu i ekološkim aktivistima Svjetski dan turizma.

  Ministrica Pozder u svojoj poruci napominje da se Svjetski dan turizma ove godine obilježava pod sloganom „Turizam i zelena ulaganja“, kojim se, kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, želi naglasiti da samo zdrav okoliš garantuje dugoročan prosperitet od turizma.

  - Kao Federalno ministarstvo okoliša i turizma svjesni smo važnosti očuvanja okoliša i biološke raznolikosti, odnosno cjelokupne prirodne baštine koja s kulturnom baštinom čini okosnicu turističke ponude bilo koje turističke destinacije.

  Ništa od toga ne može biti bez motiviranih ljudi. Jedan od prioriteta nam je stoga investiranje u ljude kao najvažniji dio za uspjeh naše turističke agende bazirane na zelenim politikama.

  Svjetski dan turizma neka bude podstrek da se dodatno osvijestimo kakve nam prilike turizam nudi te za sve ono što nam je potrebno da ih iskoristimo, a to su: zapošljavanje i obrazovanje, ulaganje u inovacije, digitalizaciju te tehnologiju i poduzetništvo – poručuje ministrica Pozder.

  Također, ona dodaje da je u realizaciji svega navedenog od neizmjerne važnosti i Strategija razvoja turizma FBiH, koja upravo u danima obilježavanja Svjetskog dana turizma treba biti usvojena u Parlamentu Federacije BiH.

  - Nadam se da ćemo u narednim godinama svi zajedno raditi na boljem pozicioniranju naše zemlje na turističkoj karti svijeta, kojom ostanu oduševljeni i najpoznatiji svjetski stručnjaci u oblasti turizma.

  Stoga, drage građanke i građani, radnice i radnici u turizmu, ekološke aktivistkinje i aktivisti, sretan vam današnji kao i svaki drugi dan u ovoj kalendarskoj i turističkoj godini – navedeno je u čestitki ministrice Pozder, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

  Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma ministrica je poslala i video poruku u kojoj ukazuje na potencijale Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije.

  - Hajde da pokažemo da Bosna i Hecregovina ima prirodne, kulturne, historijske ljepote zbog kojih je vrijedi posjetiti, ljepote zbog kojih vrijedi doći u Bosnu i Hercegovinu. Naši ljudi su zaista topli i dobri domaćini – rekla je, između ostalog, ministrica u video poruci.