Ministrica Đapo: Vaučeri od 200 maraka građanima za odmor

 • 16.06.2022.
 • Ministrica Đapo: Vaučeri od 200 maraka građanima za odmor

  Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je da je Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela dva vrlo važna zakona, Zakon o turizmu i Zakon o boravišnoj taksi.

  - O Zakonu o turizmu se jako puno pričalo jer je 2014. godine Ustavni sud rekao da Zakon o turističkim zajednicama nije donesen po Ustavu, zbog čega je trebalo ispuniti tu obvezu. S obzirom na reformsku agendu, opredijelili smo se da Zakon o turističkim zajednicama i Zakon o turističkoj djelatnosti spojimo i napravimo jedan Zakon o turizmu. Taj Zakon o turizmu usvojen je na Vladi FBiH 2017. godine kao prijedlog i poslali smo ga u Parlament. Krajem 2019. godine kada ga je trebalo razmatrati dobili smo informaciju da neće proći i da je bolje da ga povučemo iz parlamentarne procedure, te ga doradimo kroz javne rasprave - kazala je ministrica Đapo.

  Dodala je kako su, nakon toga, održali niz javnih rasprava s privrednicima, turističkim sektorom i svim sudionicima u turizmu na temelju čega je izrađen novi tekst koji je danas usvojen i koji ide dalje u Parlament FBiH.

  - I dalje se držimo prijedloga da postoji mogućnost osnivanja Turističke zajednice FBiH, te turističkih zajednica kantona, gradova i općina, jer su mnogi kantoni već donijeli svoje zakone po kojima se omogućuje osnivanje turističkih zajednica na lokalnom nivou - istakla je ministrica.

  Prema njenim riječima, tim zakonom se uređuje i oblast za turističke agencije.

  - Novina je da su u sistem stavljene internet agencije koje su do sada prodavale svoje paket aranžmane bez registriranja u Federaciji BiH. Sada će morati biti registrirani i plaćati porez kao i svi drugi. Također smo usaglasili ovaj zakon s dvije evropske direktive – naglasila je Đapo. 

  Ministrica navodi kako je riječ o Uredbi o statistikama prema kojoj će se napraviti elektronsko izvještavanje, a čija će baza podataka biti u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH. Ministarstvo bi tada imalo podatke o svim agencijama, vodičima, hotelima, odnosno svim sudionicima u turizmu.

  - Druga direktiva je Uredba o paket aranžmanima i zaštiti potrošača. Agencije će sada morati staviti polog ili bankovnu garanciju u iznosu od 10 posto od paket aranžmana, a sve s ciljem zaštite potrošača, odnosno građana, korisnika njihove uloge - kazala je ministrica Đapo.

  Prema riječima minsitrice Đapo Zakon o turizmu bi sada pokrivao i oblast turističkih vodiča koji su do sada bili samo obrtnici, a koji su morali imati fiskalne kase. Dodala je da oni sada mogu imati dodatno zaposlenje i raditi u turističkim agencijama.

  Zakon o boravišnoj taksi govori što je boravišna taksa, ko su obveznici, ko je oslobođen plaćanja takse i slično. Taj novac koji se prikupi dijelio bi se 80 posto turističkim lokalnim zajednicama, 10 kantonalnim, a 10 posto Turističkoj zajednici FBiH.

  - Držimo se reformske agende da se ukinu svi parafiskalni nameti, a jedan od parafiskalnih nameta za privredu bila je turistička članarina. Kantoni, naravno, imaju svoje zakone i prema tim zakonima uplaćuju članarine - objasnila je ministrica.

  Ministrica Đapo je istakla je da je za turizam u ovoj godini izdvojeno pet miliona maraka iz Budžeta FBiH.

  - Mi smo sa 1,5 miliona izašli u susret inicijativi 78 zastupnika u Zastupničkom domu koji su tražili da se taj iznos izdvoji za Ski lift na Ponijerima, s obzirom na to da je jako star i opasan za turiste. Dva miliona ići će kao vaučeri građanima - rekla je Đapo.

  Naglasila je da je Federalna vlada za vrijeme pandemije pomogla turističkim djelatnicima i privredi, ali kako ove godine želi pomoći građanima.

  - S obzirom na porast cijena želimo da građani barem jedan dio svog slobodnog vremena provedu na odmoru. Vaučer u iznosu od 200 maraka dijelit će se putem internet platformi kao što su ekupon, kupi.ba, odmoriubih.ba i sličnim platformama koje prodaju turističke pakete unutar Federacije BiH - dodala je federalna ministrica okoliša i turizma.  

  Smatra kako bi se putem korištenja ovih platformi uklonila diskriminacija, jer će apsolutno svatko tko plati karticom dobiti vaučer od 200 maraka, dok je najmanji paket 250 maraka.

  - Naravno, ovaj program će trajati dok se ne potroše ova dva miliona, a najkasnije do 31. decembra ove godine. Pomoći ćemo tako građanima, ali samim time i privredi. Nadam se da ćemo ovime motivisati građane da posjete sve ljepote Bosne i Hercegovine – naglasila je.

  Drugi program je, prema riječima ministrice Đapo jeste podrška medijima.

  - Maksimalan iznos koji će moći dobiti mediji, odnosno web portali, printani mediji i turistički magazini bit će 25 hiljada maraka. Njihova obaveza je pisati o ljepotama Federacije BiH kako bismo motivisali građane da što više vremena provode u ovom entitetu i upoznaju se s ljepotama svoje zemlje – kazala je Đapo, te dodala da je usvojen i program pomoći ruralnim područjima pri čemu će svi koji iznajmljuju i koji su registrirani u sistemu u ruralnim područjima moći dobiti pomoć od hiljadu do 20 hiljada maraka.

  - Zadnji program je podrška razvoju zimskom, odnosno planinskom turizmu za što će biti izdvojeno od 100 do 350 hiljada maraka - zaključila je ministrica Đapo.