Ministar Nedić u Posavskom kantonu potpisao ugovore vrijedne 370.000 KM

 • 02.06.2023.
 • Ministar Nedić u Posavskom kantonu potpisao ugovore vrijedne 370.000 KM

  Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić posjetio je Posavski kanton gdje su potpisani ugovori o sufinansiranju projekata iz oblasti sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta i utopljavanja zgrada radi uštede energije za koje su projektima iz ovog kantona, putem Javnog poziva, dodijeljena sredstava od 370.000 KM.

  Potpisivanju su prisustvovali pomoćnici federalnog ministra prostornog uređenja Ljuba Tadić i Zdravko Buljeta, kantonalna ministrica prosvjete Ana Andrić, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, zatim načelnica Općine Odžak Nada Ćulup i načelnik Općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić.

  Ministar Nedić se zahvalio domaćinima na srdačnoj dobrodošlici posebno izražavajući zadovoljstvo zbog potpisanih ugovora i činjenice kako će Ministarstvo biti u mogućnosti sufinansirati projekte koji su od krucijalnog značaja za Posavinu.

  -Smatram kako će izdvojena sredstva iz ovogodišnjeg Proračuna Federacije BiH, za ukupno pet projekata, osigurati kvalitetnije uvjete života svih stanovnika ovog kantona, a pogotovo najmlađih - poručio je ministar.

  Dodijeljena su sredstva za realizaciju projekata utopljavanja školske sportske dvorane  i aneksa objekata Srednje škole „Pere Zečevića“ u Odžaku, utopljavanje Osnovne škole „Vladimira Nazora“ u Odžaku za objekat Područne škole u Donjem Svilaju i utopljavanje objekta Doma zdravlja Odžak radi uštede energije, odnosno poboljšanja energetske učinkovitosti. Potpisani su ugovori i za uređenje kanala Jadrice, druga faza, i rekonstrukcija ceste na području Grada Orašja, čime se doprinosi smanjenju rizika od klizišta i poplava.

  Ugovori su potpisani u skladu sa Odlukom Vlade Federacije BiH o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.