FUZIP: U subotu izvršeno 26 kontrola, kod jednog subjekta utvrđeno prekoračenje cijene peleta

  • 14.11.2022.
  • FUZIP: U subotu izvršeno 26 kontrola, kod jednog subjekta utvrđeno prekoračenje cijene peleta

    Federalna uprava za inspekcijske poslove saopćila je Federalni tržišni inspektorat u subotu, 12. novembra 2022. godine, u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet, izvršio 26 inspekcijskih nadzora kod proizvođača i prometnika peleta u FBiH. Tom prilikom, kod jednog subjekta je utvrđeno prekoračenje propisane cijene od 561,60 KM. Kod četiri subjekta kod kojih je pelet zatečen u prodaji, nije bilo odstupanja od propisane cijene, dok kod ostalih kontrolisanih subjekata pelet nije zatečen u prodaji.

    Prvog dana primjene ove Odluke u nadzorima je učestvovalo svih 13 federalnih tržišno-turističko-ugostiteljskih inspektora, a od subote su putem web obrasca za prijavu nepravilnosti zaprimljene tri prijave građana o neusklađenim cijenama peleta.

    Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu da će i u narednom periodu nastaviti intenzivno vršiti inspekcijski nadzor, te pozivaju sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmet sankcionisanja.

    Također, pozivaju građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je u maloprodaji ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) prijave putem kontakt formi koje se nalaze na web stranici FUZIP-a (https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.