Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom posjetila delegacija Agencije Republike Sjeverne Makedonije

 • 29.11.2023.
 • Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom posjetila delegacija Agencije Republike Sjeverne Makedonije

  V.d. direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emir Bašić razgovarao je sa delegacijom Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Republike Sjeverne Makedonije, koju je predvodio direktor Agencije Driton Nebiu, a koja je jučer i danas boravila u radnoj posjeti Federalnoj agenciji.

  U saopćenju Federalne agencije istaknuto je da je posjeta obavljena u sklopu međunarodne saradnje, odnosno razmjene iskustava i najboljih praksi u poslovima upravljanja oduzetom imovinom, te predstavlja nastavak odlične saradnje koju agencije imaju od osnivanja Balkanske međuagencijske mreže za upravljanje oduzetom imovinom (BAMIN).

  - U radnom dijelu posjete obavljen je sastanak na kojem je predstavljen pravni okvir za upravljanje oduzetom imovinom u FBiH, kao i aktivnosti u vezi izrade izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u FBiH. Direktor Bašić je upoznao prisutne sa nadležnostima i djelokrugom rada, te iskustvima u radu Agencije. Poseban akcent je stavljen na aktivnosti koje Agencija poduzima u postupcima upravljanja privrednim društvima, te su gosti imali priliku obići privredna društva UMAX GROUP d.o.o. Sarajevo - benzinska pumpa, Emiran d.o.o. Sarajevo i Emiran Studentski dom - Univerzitetski hotel d.o.o. Sarajevo - hoteli, gdje su im predstavljene aktivnosti koje poduzimamo na očuvanju vrijednosti oduzete imovine i učinkovitom postupanju sa trajno oduzetom imovinom - saopćeno je iz Federalne agencije.

  Dodaje se da su predstavnici Agencije iz Republike Sjeverne Makedonije prezentovali pravni okvir za upravljanje oduzetom imovinom u toj državi, te postupak i način obavljanja prodaje trajno oduzete imovine elektronskim javnim nadmetanjem.

  - Agencija iz Republike Sjeverne Makedonije ima uspješne rezultate, odnosno efikasan sistem prodaje i jedna je od rijetkih zemalja koje su primjenile ovaj metod prodaje trajno oduzete imovine. Sastanak je održan sa ciljem razmjene mišljenja i iskustava, kao i međunarodne i međuinstitucionalne saradnje svih tijela u regionu koja upravljaju sa nezakonito stečenom imovinom krivičnim djelom. Direktori Nebju i Bašić potvrdili intezivniju međusobnu saradnju kroz zajedničko zalaganje i interes za razmjenu iskustava - navodi se u saopćenju Federalne agencije.