Federalna agencija: Sastanak s predstavnicima EU4Justice projekta podrške profesionalnom pravosuđu i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije

 • 23.02.2024.
 • Federalna agencija: Sastanak s predstavnicima EU4Justice projekta podrške profesionalnom pravosuđu i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije

  Vršilac dužnosti direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emir Bašić danas se sastao sa Isabelle Arnal, voditeljicom EU4Justice projekta „Podrška profesionalnom pravosuđu i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH“, te projekt menadžerom Pierre-Louis Bazin. Na sastanku je razgovarano o budućoj saradnji i nastavku zajedničih napora u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala putem oduzimanja i upravljanja nezakonito stečenom imovinom, saopćeno je iz Federalne agencije.

  Ovom prilikom, Bašić je zahvalio Arnal na dosadašnjoj podršci, te predstavio nove mogućnosti projektne saradnje, koje bi doprinijele jačanju kapaciteta Agencije, kao i drugih učesnika u postupku oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom.

  Kako se navodi u saopćenju, voditeljica projekta Arnal istakla je kako su pravni stručnjaci iz EU4Justice spremni podijeliti svoja iskustva, mišljenja i pozitivne prakse, te da je zajednički cilj svih napredak BiH prema EU integracijama. Također, podržala je rad Agencije, te istakla njen značaj u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

  - Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom je vrlo važan dio postupka za oduzimanje imovine stečene krivičnim djelom - kazala je Arnal.

  Inače, Faza II Projekta EU4Justice je trogodišnji projekt koji finansira Evropska unija, a implementira Expertise France u saradnji s Njemačkom fondacijom za međunarodnu pravnu saradnju i Ibero-američkom fondacijom za upravu i javne politike.

  - Cilj je dalje usklađivanje pravosudnog sistema BiH s evropskim standardima i pravnom stečevinom EU jačanjem vladavine prava i to prvenstveno jačanjem nezavisnosti, kvalitete, efektivnosti, odgovornosti, efikasnosti u sektoru pravde i rezultatima u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije – ističu iz Agencije.

  Na današnjem sastanku zaključeno je da ovaj susret predstavlja još jedan korak ka jačanju međunarodne saradnje i partnerstva u borbi protiv nezakonitih aktivnosti, te da će obezbijediti temelj za dalje korake u jačanju institucionalnih kapaciteta i efikasnog upravljanja oduzetom imovinom, navedeno je u saopćenju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.