Dani evropskog naslijeđa uz sevdalinku

 • 29.11.2023.
 • Dani evropskog naslijeđa uz sevdalinku

  Federalno ministarstvo kulture i sporta saopćilo je da je danas na šetnici Obala Maka Dizdara nastavilo obilježavanje Dana evropskog naslijeđa s temom “Sevdalinka”.

  - Mogu reći da sam sretna što nastavljamo s našom manifestacijom. Posebno hvala predstavnicima medija koji su očito prepoznali značaj onog što radimo - poručila je federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević.

  Savjetnik federalne ministrice Damir Bunoza zahvalio se uime svih uposlenih na podršci, te najavio da je današnji program posvećen sevdalinci, izvornoj pjesmi iz duše bosanskog naroda.

  Načelnica Službe za naučno-istraživački rad Zavoda za zaštitu spomenika Azra Lojo-Hajro osvrnula se, navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva kulture i sporta, na važan jubilej koji se obilježava ove godine.

  - Cijela godina posvećena je nematerijalnoj baštini pod motom Živa baština. Ove godine obilježava se dvadeseta godišnjica Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine Proslava traje cijelu godinu, a Federalo ministarstvo kulture i sporta slavi i obilježava od septembra mjeseca kada smo, u potpuno drugačijem konceptu, počeli realizirati Dane evropskog naslijeđa, čime se zaista možemo hvaliti – istakla je Lojo-Hajro.

  Sevdalinku su danas na šetnici pjevali i svirali članovi Fondacije „Sevdah“ Damir Galijašević na harmonici, Senad Kačar na gitari, sazlija Namir Mašić, te vokali Elmedina Laličić i Safet Bučo.

  Fondacija ”Sevdah” je organizacija koja se bavi očuvanjem i afirmacijom sevdaha i sevdalinke kao duhovne prepoznatljivosti bosanskohercegovačkog života, a osnovni cilj joj je njegovanje bh. duha u muzičkoj umjetnosti, s posebnim akcentom na sevdalinku.

  U programu je učestvovao i desetogodišnji talentovani dječak Ahmed Nur Mehmetović koji je recitovao pjesmu „Sunce tuđeg neba“, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.