310. Odluka o utvrđivanju Liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću

Na osnovu članka 19. stavak (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i članka 9. stavak (2) Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću ("Službene novine Federacije BiH", br. 89/15 i 11/17), na prijedlog federalne ministrice kulture i sporta, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 316. sjednici, održanoj 26.05.2022. godine, donosi


ODLUKU


O UTVRĐIVANJU LISTE KORISNIKA I RASPODJELI DIJELA PRIHODA OSTVARENIH PO OSNOVU NAKNADA ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU


I.


Odobrava se raspodjela dijela prihoda u iznosu od 575.140,20 KM uplaćenih u Proračun Federacije Bosne i Hercegovine u 2021. godini, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, kako slijedi:

а) Iznos od 284.040,20 KM raspodjeljuje se za financiranje programa i projekata iz oblasti "Promoviranje kulture", sadržanih u odobrenom konačnom Prijedlogu liste korisnika, nakon provedene procedure po javnom natječaju (Privitak - Lista korisnika broj 1);

b) Iznos od 291.100,00 KM raspodjeljuje se za financiranje programa i projekata iz oblasti "Promicanje razvoja profesionalnog i amaterskog sporta s ciljem povećanja sredstava fonda za nagrađivanje za istaknute sportske rezultate" sadržanih u odobrenom konačnom Prijedlogu liste korisnika, nakon provedene procedure po javnom natječaju (Privitak - Lista korisnika broj 2).

Lista korisnika broj 1 i Lista korisnika broj 2 iz stavka (1) ove točke, koje se nalaze u privitku ove odluke, čine njen sastavni dio.

II.


Federalno ministarstvo kulture i športa - Federalno ministarstvo kulture i sporta, najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, zaključit će pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava sa svim korisnicima kojima su sredstva dodijeljena.

Ugovori iz stavka (1) ove točke će sadržavat odredbu, prema kojoj će se utvrditi obveza korisnika sredstava da najkasnije do 31.12.2022. godine Federalnom ministarstvu kulture i sporta dostave izvješće o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava.

Korisnici sredstava su dužni u privitku izvješća iz stavka (2) ove točke, dostaviti i vjerodostojnu dokumentaciju na osnovu koje se dokazuje namjenski utrošak sredstava.

III.


Ukoliko korisnik sredstava, u roku određenom u stavku (2) točke II. ove odluke, ne dostavi Federalnom ministarstvu kulture i sporta izvješće o utrošku sredstava ili dodijeljena sredstva utroši suprotno propisanim kriterijima, dužan je na zahtjev Federalnog ministarstva kulture i sporta izvršiti povrat sredstava.

Protiv korisnika sredstava koji ne izvrši povrat dodijeljenih sredstava u skladu sa stavkom (1) ove točke, Federalno ministarstvo kulture i sporta će u skladu sa zakonom, kod nadležnih sudskih organa poduzeti odgovarajuće mjere.

IV.


Korisnici sredstava iz točke I. ove odluke koji u ugovorenom roku ne dostave izvješće o utrošku sredstava ili dodijeljena sredstva utroše suprotno propisanim kriterijima, neće moći ostvariti pravo na dodjelu sredstava u sljedeće tri godine.

V.


Federalno ministarstvo kulture i sporta će najkasnije do 01. ožujka 2023. godine dostaviti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine sveobuhvatnu informaciju o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih korisnicima iz točke I. ove odluke.

VI.


Za izvršenje ove odluke nadležni su Federalno ministarstvo kulture i športa - Federalno ministarstvo kulture i sporta i Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija, svako iz svoje nadležnosti, a u skladu sa člankom 11. Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću ("Službene novine Federacije BiH", br. 89/15 i 11/17).

VII.


Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

V. broj 766/2022
26. svibnja 2022. godine
Sarajevo


Premijer
Fadil Novalić, v. r.




PRILOG


Lista korisnika broj 1.
Korisnici programa i projekata iz oblasti "Promoviranja kulture"



PRILOG


Lista korisnika boj 2.
Korisnici programa i projekata iz oblasti "Promicanja razvoja profesionalnog i amaterskog sporta u cilju povećanja sredstava fonda za nagrađivanje za istaknute sportske rezultate"


Redni broj

Naziv i adresa korisnika (grad i ulica)

Naziv projekta

Visina sredstava u KM

1.

Ženski košarkaški klub "Konjic", Maršala Tita 32, Konjic

11. Internacionalni košarkaški turnir za djevojčice "Women Konjic Cup 2022"

2.000,00

2.

Stonoteniski klub "Nec" iz Tešnja, Patriotske lige 57, Tešanj

VIII. Međunarodni turnir u stonom tenisu "Tešanj Open 2022"

1.000,00

3.

Ragbi savez Bosne i Hercegovine, Bulevar kralja Tvrtka I br 5, Zenica

Učešće reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu u 2022. godini

5.200,00

4.

Udruga Građana nogometni klub "Frankopan", Špionica bb, Špionica

Memorijalni Božićni turnir NK "Frankopan" Špionica

2.300,00

5.

Atletski klub "Zenica", Aleja Šehida bb, Zenica

XIII Međunarodni atletski miting "Zenica 2022"

4.200,00

6.

Savez košarke u kolicima Bosne i Hercegovine, Fra Ivana Jukića 1, Zenica

Organizacija i učešće BiH na Evropskom prvenstvu košarke u kolicima "Sarajevo 2022"

5.200,00

7.

Stolnoteniski klub "Mladost", M.S. Serdarevića 4, Zenica

7. Međunarodni Zenica table tannis Open 2022

1.500,00

8.

Bokserski klub Živinice, Tuzlanskog odreda 3, Živinice

25. Međunarodni bokserski turnir "Živinička mladost" Živinice 2022

1.000,00

9.

Udruženje Klub dizača tegova "Željezničar", Ive Andrića 3, Sarajevo

Organizacija međunarodnog turina "Andrija Maleč" i odlazak na međunarodna takmičenja i pripreme

2.700,00

10.