Ministar Dizdar posjetio povratničku zajednicu u Janji

  • 26.06.2024.
  • Ministar Dizdar posjetio povratničku zajednicu u Janji

    Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar danas je sa muftijom tuzlanskim Vahidom efendijom Fazlovićem posjetio povratničku zajednicu u Janji.Iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica je saopćeno da su povratnici u Janji pokretač pozitivnih promjena.

     

    - Obrađuju više od dvadeset hektara poljoprivrednog zemljišta, a u cilju unapređenja rada, trenutno provode projekat izgradnje silosa kapaciteta 1.000 tona, kako bi osigurali smještaj, sušenje i čuvanje žitarica – navodi se u saopćenju Ministarstva. 

     

    Ovom prilikom uručeni su ugovori o podršci Federalnog ministarstva za medžlise Islamske zajednice Janja i Bijeljina. Naglašeno je da je nabavka i postavljanje silosa i sušare za žitarice projekat od velikog značaja za povratnike.

     

    - Povratnici u Semberiju su izuzetno vrijedni ljudi. Podržali smo projekat nabavke i instalacije silosa, kao i druge projekte od značaja za medžlise Islamske zajednice Janja i Bijeljina. Ministarstvo će kroz svoje programe osigurati i druge vidove podrške povratnicima u semberski kraj - kazao je ministar Dizdar. 

     

    Ministarstvo kroz adekvatnu podršku želi stvoriti uslove za održivi povratak i razvoj i ove lokalne zajednice, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.