Aktuelno

Raste broj zaposlenih u Federaciji BiH
12 May 2020
Porezna uprava Federacije BiH saopćila je da je ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 8.5.2020. godine po prebivalištu osiguranika 507.737, a po sjedištu poslodavca 507.977. Prema informacijama ove uprave, ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH je 5. maja po prebivalištu osiguranika bio 507.607, a po sjedištu poslodavca 507.846.
 
Negativan trend pada broja zaposlenih u Federaciji BiH je zaustavljen i u ovom periodu je zabilježen rast broja zaposlenih od 130.
 
Objavljeni podaci o zaposlenim su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka. Broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.
 
 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE