Aktuelno

Najugroženijim u Gornjem Podrinju 250 paketa pomoći
17 Apr 2020
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić nastavio je danas posjete povratnicima u Republiku Srpsku kojima se ovih dana dostavljaju paketi pomoći. Nakon Semberije, pomoć je dostavljena i najugroženijim kategorijama povratnika u istočnoj Bosni.

Distribucija 250 paketa sa prehrambenim i higijenskim artiklima za povratnike u Gornjem Podrinju obavljena je  danas u Novom Goraždu, a dostavljena je  najugroženijim  povratničkim porodicama u Foči, Višegradu, Rogatici, Han-Pijesku, Rudom i Čajniču.

Ministar Ramić je kazao da se posredstvom ovog ministarstva nastoji pomoći povratnicima koji su pogođeni aktuelnom situacijom i u stanju su potrebe.

- Trudimo se da one koji su najugroženiji posjetimo u ovim danima i isporučimo određene pakete. U nekim drugim regijama su neke humanitarne organizacije isporučivale materijale za proljetnu sjetvu tako da smo to koordinarali, neko će dobiti materijale za proljetnu sjetvu, a  neko prehrambene pakete. Ranije smo bili u Krajini i Posavini, a iduće sedmice nadam se da idemo u istočnu Hercegovinu i dalje prema Drvaru - kazao je Ramić.

Podsjetio je da su aktuelni i javni pozivi za podršku proljetnoj sjetvi te privrednim subjektima koji su ugroženi ovom situacijim, a nisu otpuštali radnike.

- Nadam se da će povratnici učestvovati u ovim programima o čemu i razgovaramo tokom posjeta - kazao je federalni ministar tokom posjete Novom Goraždu.

Predsjednik SO Novo Goražde Ibrahim Drljević kazao je da pomoć Vlade FBiH ugroženim povratnicima u Republici Srpskoj  znači mnogo.

- Posebno u ovoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa bitna je ta pomoć. Povratnicima koji su u stanju socijalne potrebe  i koji žive od minimalnih primanja  ta pomoć pubo znači i ljudi su zadovoljni.  U ovom dijelu BiH ima devet općina za koje je obezbijeđeno 250 paketa, od čega je u Novom Goraždu dodjeljeno 35, i ovo što radi Federalno ministarstvo trebala bi pratiti i druga ministarstva. Jučer je i ministarstvo RS-a  obezbjedilo određenu količinu sjemenskog materijala - kazao je Drljević.    
 
Utorak,
14. juli 2020.
VIŠE