Aktuelno

Zbrinuti putnici koji su doletjeli iz Rima
28 Mar 2020Niko od 47 putnika koji su avionom doputovali u Sarajevo iz Rima nije imao bilo kakve zdravstvene probleme, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove.
 
Među njima je bilo 18 državljana BiH s prebivalištem u FBiH, a oni su smješteni u Studenski dom Bjelave u Sarajevu. Dvadeset pet državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj, kao i četiri s prebivalištem u Brčko Distriktu BiH smješteni su u karantin u Lukavici, gdje su prevezeni u pratnji Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Tri člana posade aviona su, rješenjem federalnog sanitarnog inspektora, također stavljena pod obavezni zdravstveni nadzor.
 
Inače, od nedjelje, 15.3.2020. godine, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila je inspektore iz svih deset inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.
 
Zaključno sa 27.3.2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 19.047 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor / ograničeno kretanje na period od 14 dana.
 
Nadzorima i mjerama je obuhvaćeno i 2.200 osoba s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te 164 s prebivalištem na području Brčko Distrikta BiH.
 
Danas ističu mjere iz 426 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, te 205 rješenja izdatih na GP Međunarodni aerodrom Tuzla, čime je do sad za ukupno 1.898 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.
 
Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u od 15. do 27.3.2020. godine na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona izvršio 95 inspekcijskih i 108 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima. Izrečeno je 95 prekršajnih naloga u iznosu od 189.400 KM. Kod 96 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno prijave građana nisu bile utemeljene.
 
Kod 15 subjekata nadzora je evidentirano povećanje cijena artikala s Liste proizvoda na koje se primnjenjuje mjera neposredne kontrole cijen, Jedna pekara je zapečaćena zbog rada bez odobrenja.
 
Federalna uprava za inspekcijske poslove moli građane da sve uočene nepravilnosti prijave telefonom (033) 22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mailom info@fuzip.gov.ba, ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6, Sarajevo.
 
Nedjelja,
27. septembar 2020.
VIŠE