Aktuelno

Obilježena 22. godišnjica od smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana
08 Mar 2020U haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu danas je obilježena 22. godišnjica od smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana, prvog ratnog komandanta Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Među prisutnima bili su majka rahmetli generala, članovi uže porodice, delegacija Udruženja generala BiH, saborci i prijatelji.
 
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević je kazao kako je teško bilo šta govoriti o rahmetli generalu Talijanu jer su riječi nedovoljne, te da je u najtežim vremenima svjedočio koliko je volio domovinu i njene narode. Podsjetio je da je neophodno da stalno podsjećamo na istinu o časnoj odbrani naših saboraca, te da o tome moramo učiti generacije koje dolaze i da nikada ne smijemo zaboraviti sve one koji su odbranili ovaj grad, i državu koju danas imamo.
 
U obraćanju prisutnima ministar se prisjetio i zajedničkih trenutaka koje je dijelio sa rahmetli Talijanom prije i u toku agresije, te dodao kako su vedri lik, smirenost i hrabrost osobine koje je uvijek nosio sa sobom te da ga po tome pamte svi koji su ga poznavali.
 
- Svako bi našao ponešto u tom izuzetnom čovjeku. To me čini neopisivo ponosnom. Svjesna sam njegove bitnosti za našu državu. Naravno, moj brat i ja smo bili zakinuti kao djeca, mama kao supruga, ali to je bila žrtva koju smo morali platiti za više ciljeve. Moj tata će uvijek biti u našim srcima i dok smo živi sebično ćemo čuvati uspomenu na njega, metaforu za ponos, pravog patriotu i bosanskog čovjeka, prije svega - rekla je Talijanova kćerka Sabina.
 
Rahmetli Mustafa Hajrulahović Talijan je bio prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH. Umro je u 41. godini od srčanog udara.
 
 
Utorak,
29. septembar 2020.
VIŠE