Aktuelno

Predstavljena knjiga financijskih izvještaja u FBiH
13 Dec 2019Federalna ministrica financija Jelka Milićević predstavila je danas u Sarajevu financijska izvješća iz deset kantona i tri publikacije na nivou Federacije BiH u vezi s gospodarskim društvima, proračunskim korisnicima, udruženjima građana te fondacijama.
 
Milićević je istakla da će te knjige financijskih pokazatelja, koju je načinila Financijsko-informatička agencija FBiH (FIA), koristiti mogući domaći i inozemni investitori, kreditne institucije, ali i studenti.
 
Pojasnila je da su to publikacije financijskih izvješća koji će služiti gospodarskim subjektima kako bi mogli usporediti, pozicionirati te kreirati daljnje razvojne programe.
 
- Često, prilikom donošenja odluka, nemamo ažurirane podatke, a naše stajalište je da sve što radimo, prvo moramo simulirati na određenim uzorcima i kategorijama - naglasila je Milićević.   
 
Podsjetila je da je FIA-i zakonski i pravni okvir dat 2011. godine i da je trebalo punih pet godina da taj zakon bude primijenjen. Nakon tri do četiri godine njihovog rada, FIA ima razrađenu publikaciju, što je i zadaća koja joj pripada po zakonu.  
 
Ministrica je zaključila da FIA prepoznaje svoje strategijske ciljeve koji su, prvenstveno, vezani za unaprjeđenje novog informacijskog sustava, digitalizaciju, zaštitu podataka te razvijanje proizvoda za korisnike.


 
Direktor FIA-e Esad Mahmutović istakao je da su u 13 knjiga objavili više od 5.000 stranica tabela i analiza, koje će biti dostupne i online.
 
- Nas Vlada FBiH nije osnovala da zarađujemo novac, već da budemo koristan član ekonomske zajednice tako što ćemo uvoditi red u financijsko poslovanje i sve te pokazatelje transparentno i na vrijeme dostavljati onima kojima su potrebni - poručio je.
 
Knjige u izdanju FIA-e predstavljaju rezultat nastojanja ove institucije da zauzme centralnu ulogu u kreiranju poslovnih registara s relevantnim, izvornim i pouzdanim informacijama u FBiH. Pokazatelji financijskog poslovanja u tim knjigama su namijenjeni svim korisnicima koji imaju interes i bave se financijskom i ekonomskom analizom i planiranjem.
 
Četvrtak,
02. juli 2020.
VIŠE