Aktuelno

Premijer Novalić s direktorom i predsjednikom UO Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari
01 Nov 2019Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, s novim direktorom i predsjednikom UO Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, Emirom Suljagićem i Sefketom Hafizovićrem.            
 
Na sastanku je razgovarano o budućim aktivnostima vezanim za Memorijalni centar, poput istraživačkih projekata, međunarodne saradnje, te planiranoj međunarodnoj konferenciji povodom obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici.
 
Dogovoreno je da čelnici Memorijalnog centra u narednom periodu odrede dugoročne i kratkoročne mjere koje će, zajedno sa zahtjevima za podršku, dostaviti Vladi Federacije BiH na razmatranje.
 
Između ostalog, danas je istaknuto da organizacija aktivnosti vezanih za obilježavanje genocida u Srebrenici treba biti centralizovana i pod vodstvom Memorijalnog centara Srebrenica – Potočari, pa će tako i organizacija marša mira biti u nadležnosti ovog centra.
 
Memorijalni centar zvanično je otvoren 2003. godine, kada je ukopano prvih 600 identificiranih žrtava genocida, a dosad su u Potočarima ukopane ukupno 6.643 žrtve genocida.
 
Subota,
04. juli 2020.
VIŠE