Aktuelno

Dedić na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu u Njemačkoj
20 Jan 2019

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je, na poziv Vlade Savezne Republike Njemačke i ministrice poljoprivrede Julije Klöckner, učestvovao na 11. konferenciji ministara poljoprivrede u Berlinu, održanoj u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA).
 
Na konferenciji se okupilo više od 70 ministara iz cijelog svijeta kako bi razmotrili na koji način primjena digitalne tehnologije u poljoprivredi može doprinijeti povećanju proizvodnje hrane za sve veći broj stanovnika.
 
U zajedničkom komunikeu ministri su ukazali na važnost digitalizacije za učinkovitu i održivu poljoprivredu, naglasivši da su “potrebna pametna rješenja kako bismo pomirili ove oprečne ciljeve i zadovoljili postojeće i buduće potrebe za zdravstveno ispravnom i dobrom hranom i stočnom hranom. Digitalizacija u poljoprivredi će igrati značajnu ulogu u postizanju ovih ciljeva, poboljšanju uslova života u ruralnim područjima, pružanju podrške poljoprivrednicima u njihovom radu kao i znatnom unapređenju života u ruralnim sredinama”.
 
Iako su izdvajanja za bh. poljoprivredu još nedovoljna, Federacija BiH nastoji da prati ovaj svjetski trend.
 
- Elektronskom registracijom poljoprivrednih gazdinstava i programima obrade poticaja uveliko smo povećali transparentnost, odgovornost i kontrolu trošenja javnih sredstava i, istovremeno, osigurali bolje praćenje efekata te planiranje i kreiranje poljoprivredne politike. U skladu s principima otvorenih podataka, također objavljujemo podatke o korisnicima poljoprivrednih poticaja na našoj web stranici kako bismo dodatno osigurali integritet, otvorenost i transparentnost cjelokupnog procesa dodjele poticaja - istaknuo je Dedić na panelu posvećenom boljem korištenju, zaštiti i nezavisnosti podataka.
 
Tokom Foruma, ministar Dedić je prisustvovao sastanku ministara poljoprivrede sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel, koja je govorila o brojnim mogućnostima koje pruža digitalizacija.
 
Razvoj digitalnih tehnologija i njihova primjena, rekla je kancelarka, može promijeniti način rada i organizacije u poljoprivredi. Naročito mlade ljude treba podstaći na inovacije i primjenu pametnih rješenja, a sve u cilju povećanja produktivnosti, boljeg pristupa tržištima. Posebno je potencirala ulogu digitalizacije u rješavanju globalnih izazova kao što su klimatske promjene, nestašica vode, degradacija zemljišta i gubitak biološke raznolikosti.
 
- Svijet bez gladi je moguć - zaključila je Merkel.
 
U sklopu konferencije, ministar Dedić je održao niz bilateralnih sastanaka sa ministrima poljoprivrede zemalja regije i Evropske unije - saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
 
Subota,
27. novembar 2021.
;">
VIŠE