Aktuelno

Đapo: Budućnost i snaga BiH su u njenim različitostima
29 Aug 2018Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić danas su u Kuli Husen-kapetana Gradaščevića potpisali Ugovor za projekt obnove i zaštite „Husein Gradaščevića kule - Zmaja od Bosne u vrijednosti od 1.000.000 konvertibilnih maraka.

Ministrica Đapo je istakla da je ovo prvi korak koji trasira put za buduće vlade Tuzlanskog kantona i Federacije BiH da nastave podržavati i finansirati zaštitu i obnovu kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine kao izuzetno važnog turističkog potencijala.

Značajna sredstva, također, mogu biti dobijena iz evropskih fondova kroz projekte prekogranične suradnje.

- Ponosna sam što je Federalna vlada prepoznala značaj ovog projekta, ne samo za Gradačac i Tuzlanski kanton, već i za Federaciju BiH - kazala je Đapo.

Kako je dodala, o historijskoj ličnosti i značaju Husein-kapetana Gradaščevića više će i podrobnije govoriti povijesničari, književnici, redatelji, pravnici.

- Samo je čovjek njegovog kova, do smrti predan svojoj Bosni i Hercegovini i rodnom Gradačcu, mogao uraditi ono što je on učinio i uzdići se do simbola bosanskog i bašnjačkog ponosa. On je, prije gotovo 200 godina, znao i prepoznao da su budućnost Bosne i Hercegovine i njena snaga u našoj različitosti. Gradio je škole i bogomolje ne samo za muslimane, već i za svoje sugrađane kršćane - katolike i pravoslavne. Upitan zašto gradi katolicima i pravoslavnima „tolike konake, tolike čardake po Bosni tvrdom vilajetu“, Husein-beg je odgovorio: „Zato što su oni moja braća po krvi, jeziku i povijesti! U Bosni zvono crkve nikad nije smetalo glasu mujezina“ - kazala je federalna ministrica.

Sve to, istakla je ministrica Đapo, potvrđuje da će duh Husein-kapetana Gradaščevića živjeti u nama i našoj domovini Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
 
Četvrtak,
23. septembar 2021.
VIŠE