Aktuelno

Šarović - Novalić - Peruško: Stabilizovano poslovanje „Agrokora“ u BiH
28 Aug 2018



Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastali su se danas u Sarajevu sa vanrednim povjerenikom za "Agrokor" Fabrisom Peruškom i njegovim saradnicima, radi razmatranja trenutnog stanja u sistemu "Agrokora".

Povjerenik „Agrokora“ informisao je da se uspješno provodi nagodba oko preuzimanja ove kompanije od povjerilaca, te da se potpuno preuzimanje očekuje nakon rješavanja dostavljenih žalbenih zahtjeva Vrhovnom trgovačkom sudu, do kraja 2018. godine.

Kada je u pitanju poslovanje u BiH, u proteklom periodu, uspješno je izvršeno restrukturiranje kompanija i što je po ocijeni ministra Šarovića veoma važno - zaustavljen je proces gubitka radnih mjesta.

- Odliv radne snage limitiran je na maksimalno 10 posto, a stanje sa izmirivanjem obaveza prema dobavljačima je zadovoljavajuće, posebno kada je riječ o "Merkatoru". Ukupan prihod "Konzuma" u prošloj godini očekivano je bio manji za pet posto - istakao je Šarović.

Novalić je zaključio da se cijeli sistem poslovanja bh. kompanija iz sistema "Agrokor" stabilizovao i naglasio da je "najgore vrijeme iza nas".

Buduće poslovanje "Agrokora" bit će zasnovano na tri stuba: trgovini, prehrambenoj industriji i poljoprivredi, a fokus je na jačanju tržišnog udjela i rezultatima poslovanja, što je posebno značajno ako se zna da su kompanije u okviru „Agrokora“, sa 6,5 milijardi eura godišnjeg prometa i 50.000 zaposlenih u zemljama regiona, značajan faktor tržišne stabilnosti i razvoja ukupne ekonomije.
 
Srijeda,
22. septembar 2021.
VIŠE