Aktuelno

Milićević: Nakon deset godina Proračun Federacije BiH prvi put u suficitu
24 Aug 2017

Zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je u Mostaru kako su proračuni na svim razinama vlasti u Federaciji BiH u suficitu.

- Mi smo po prvi put u proračunu Federacije nakon 10 godina u suficitu - istaknula je Milićević danas na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vlade Federacije BiH.

Prema njezinim riječima, ukupni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su u iznosu od tri milijarde 854,1 milijun KM što je za 323,7 milijuna KM ili za 9,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Zadovoljni smo i ostvarenjem u odnosu na plan koji iznosi 46 posto. Što se tiče prihoda od poreza, oni imaju povećanje i ostvarenje plana je 50,1 posto. Neporezni prihodi također imaju povećanje  i u ukupnim prihodima sudjeluju s  21,1 posto što znači da su nam i oni za 9,2 posto veći. Najveće povećanje prihoda odnosi se na povećanja prihoda od poreza na dobit – pojasnila je Milićević.

Kazala je kako su imali jedan zakon koji je osigurao trnsparentnije i ravnopravnije poslovanje svih gospodarskih subjekata.

- Na određeni način smo stabilizirali preduvjete za sve gospodarske subjekte. Nema porezne evazije i to je donijelo poboljšanje prihoda, prvenstveno županijama i odprilike oko 75 milijuna u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine - kazala je Milićević.

Što se tiče rashoda, oni su za prvih šest mjeseci  ostvareni u iznosu od  tri milijarde 257,5 milijuna i to je za 26,1 milijun ili za 0,8 posto više u odnosu za isto razdoblje prošle godine.

– Rashodi rastu, ali puno manje nego što rastu prihodi – kazala je Milićević.

Navela je kako konsolidirani kapitalni transferi  za šest mjeseci ove godine iznose 21,1 milijun KM i u odnosu na razdoblje siječanj-lipanj protekle godine imaju ostvarenje manje za 19,3 milijuna ili za 47,8 posto.

Prema njezinim riječima, velik je udio prema vanjskom dugu i kamatama u proračunu i s tim se bori Federalna vlada od preuzimanja mandata. Nakon puno godina, udio javnoga duga, odnosno ukupnoga duga, u proračunu društvenog bruto proizvoda je 31, 6 posto, kazala je Milićević.

Financijski rezultat za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 331,8 milijuna KM i 3,75 puta su veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine.  Naglasila je kako su u predhodnom razdoblju iznosili 88,5 milijuna. Suficit na razini Federacije BiH je 60,8 milijuna KM, zbirni suficit županije je 138,2 milijuna, općina 60,1 mlijun i izvanproračunskih fondova 69,2 milijuna.

Ukupan broj zaposlenih na razini Federacije na dan 30. lipnja 2016. iznosio je 67.163, a na isti dan ove godine broj zaposlenih je 67.926.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako su nakon 2,5 godine pozitivni rezultati rada. Svi parametri su u rastu nakon desetogodišnjeg zastoja koji je izazvan svjetskom krizom 2007. godine.

- Raste bruto društveni proizvod za 1,6 milijardi maraka, a za to je bio potreban novi broj uposlenih kojih je oko 32 tisuće u Federaciji BiH. Porasle su i industrije, a najbrže rastući je turizam i on je odmah iza metalne industrije, odnosno druga industrija u BiH sa oko 2,5 milijardi ukupnog prometa -  kazao je Novalić.

Naveo je kako je broj nezaposlenih manji za 37 tisuća ljudi i da je ovo prvi put u posljednjih 20 godina da pada broj nezaposlenih.

- Apsolutni dug smanjio se za 51 milijun eura i s 34,5  pao je na 31,6. Nije se puno smanjio, nismo se dodatno zaduživali, ali raste bruto društveni proizvod i lakše se podnosi vanjski i unutarnji dug -  kazao je Novalić.

Naveo je kako je izrazito rastao broj umirovljenika, tri puta više od dosadašnjeg statističkog prosjeka, a posljedica toga su olakšavajuće okolnosti u Zakonu o pijevremenom umirovljenju, a vjerojatno i strah od novog zakona o PIO/MIO. 

- Deficit koji smo naslijedili u mirovinskom sustavu od minus 133 milijuna bio nam je otišao do minus 226 milijuna, a sad je na minus 150 milijuna, što znači kako je ekonomska situacija, rast zaposlenosti i prihoda učnila da počinjemo sanirati PIO/MIO fond i da to ide u dobrom smjeru – istaknuo je Novalić.

Govoreći o planovima za iduće razdoblje federalni premijer je kazao kako su tri ključna reformska zakona već u proceduri, tri socijalna i tri infrastrukturna projekta.

Što se tiče socijalne sfere, Novalić navodi kako su tri zakona ključnja i to Zakon o PIO/MIO, drugi zakon koji definira reprezentativnost u braniteljskim udrugama i zakon koji definira registar vojnih osiguranika.  Vlada može potpomoći tri infrastrukturna projekta i to termoelektrane, građanje brzih cesta i cesta što je vezano za putarinu u Zakonu o akcizama.

Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je kako  ovo ministarstvo u okviru Reformske agende provodi reformske aktivnosti vezane  za mirovinski sustav, problem zapošljavanja i socijalnu politiku.

Što se tiče mirovinskoga sustava, jedan od prioriteta  je njegova stabilizacija i blagovremenost isplata mirovina. Po tom pitanju poduzete su određene aktivnosti  i mjere koje su usvojene na prethodnim sjednicama, a ohrabrujuća je činjenica da je došlo do porasta doprinosa kao i povećanja broja zaposlenih.

Najavio je u rujnu pokretanje nove inicijative za donošenje zakona o MIO/PIO sustavu u kojem će biti određenih izmjena, uvažavajući određene zahtjeve umirovljenika.

- Postoji potreba da se umirovljenicima do 98. godine, s obzirom na to da su mirovine bile smanjivanje 99. godine za 40 posto, uvećaju mirovine za 10 posto te da se razmotri status umirovljenika do 2007. godine – kazao je Drljača.

Što se tiče reforme radnog zakonodavstva, Drljača je kazao  kako je utvrđena osnova za donošnje Zakona o zaštiti na radu, Zakona o štrajku i Zakona o rješavanju sporova. Kazao je kako će Vlada FBiH u idućem razdoblju utvrditi prijedloge ovih zakona.

Što se tiče socijalne sfere, Drljača je naveo kako je prioritet donošenje zakona o obitelji i djeci, kojim se želi na jedan sustavan način utvrditi jedinstvena osnova za isplaćivanje porodiljnih naknada.

Na upit novinara hoće li pomoći ugroženim područjima u Hercegovini, kojim danima haraju požari, zamjenica premijera Jelka Milićević, koja je i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite, kazala je kako će pomoći ugroženima i da za to postoje namjenska sredstva.

Navela je kako je situacija u Hercegovini teška i da su predložene pojačane aktivnosti MUP-ova i  civilnih udruga koje se bave zaštitom okoliša, a u funkciji preventivnih mjera.

-  Očito je da svi naši raspoloživi kapaciteti ne mogu odgovoriti situaciji. Rekla bih da su to uglavnom podmetnuti požari. Znakovito je da se stvaraju linije koje ugrožavaju i materijalna dobra i ljude – kazala je Milićević.

Istaknula je kako je vrijeme da se u Federaciji BiH po tom pitanju napravi koordinacija, da se definiraju mjesta gdje će biti sva raspoloživa oprema i da se uspostavi sustav dojave 112.
Milićević je inaglasila kako rade sve što je u njihovoj moći u okviru financijskih sredstava i raspoložive opreme.
 
 
Srijeda,
22. septembar 2021.
VIŠE