Aktuelno

Saradnja u energetskom sektoru
21 Nov 2007

Premijer Federacije dr. Nedžad Branković danas je primio delegaciju italijanskog ENEL-a, jedne od najvećih svjetskih grupacija u elektroenergetskom sektoru. Razgovarano je o mogućnostima saradnje u ovoj, za Federaciju BiH, izuzetno značajnoj oblasti.

Predstavnici ENEL-a potvrdili su svoju zainteresiranost za ulaganja u Federaciji BiH i razvijanje partnerskih odnosa u oblasti elektroenergije.

Premijer Branković naglasio je značaj interesa velikih kompanija poput ENEL-a za ulaganja u BiH i izložio planove Vlade FBiH za razvoj energetskog sektora u narednom periodu.

- Naša je politika da u elektroenergetskom sektoru zadržimo sadašnju vlasničku strukturu i na toj osnovi nudimo partnerski odnos u izgradnji novih objekata hidro i termo centrala, pa i vjetroelektrana, za koje imamo dovoljno prostora i potencijala. Na toj osnovi namjeravamo u narednom periodu krenuti u ekspanziju izgradnje novih objekata koji se ovdje u posljednjih 25 godina nisu gradili. Zbog toga je FBiH danas u situaciji da, zbog industrijskog rasta, uvozi električnu energiju. Svoje mjesto u ovom poslu svakako može naći i ENEL - istakao je federalni premijer.

Konkretniji razgovori predstavnika italijanske grupacije o saradnji sa FBiH u elektroenergetskom sektoru biće obavljeni sa predstavnicima Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

 
Subota,
15. august 2020.
VIŠE