Aktuelno

Susret Branković-Bomberger: Obezbijediti kontinuitet u radu Instituta za nestale osobe
13 Nov 2007

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pridaje poseban značaj ubrzanju procesa pronalaženja nestalih osoba i u tom kontekstu izuzetno cijeni učinke i rezultate koje je ostvarila Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), izjavio je premijer Federacije BiH Nedžad Branković tokom današnjeg susreta sa generalnom direktoricom ove institucije Kathryne Bomberger i njenim saradnicima.

Pored razmjene mišljenja o dosadašnjim iskustvima iz rada ove komisije, u razgovoru je bilo riječi i o potrebi stvaranja neophodnih uvjeta za kontinuiran rad i funkcionisanje Instituta za nestale osobe (INO) koji je 2.000 godine od OHR-a preuzeo poslove zajedničkih ekshumacija na nivou Bosne i Hercegovine.

Dogovoreno je da se, u cilju rješavanja ovih pitanja, još tokom ovog mjeseca organizira zajednički sastanak predstavnika entitetskih i Vlade Distrikta Brčko sa predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe i Međunarodnog komiteta crvenog krsta.

Način i oblici podrške Federalne vlade u tom poslu koja je, prema ocjeni gospođe Bomberger, aktivno i uspješno sarađivala u aktivnostima na uspostavi ovog instituta, biće konkretizirani u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

Premijer Branković je prihvatio poziv gospođe Bomberger da, sa saradnicima, uskoro posjeti sjedište i laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe u Sarajevu koja je prošle sedmice uspješno okončala identifikaciju 5.000 osoba ubijenih na području Srebrenice.

 
Subota,
15. august 2020.
VIŠE