Warning: include(/home/fbihvlad/public_html/Connections/fbih_conn_v2.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/fbihvlad/public_html/public/bosanski/preporuka29.php on line 7

Warning: include(/home/fbihvlad/public_html/Connections/fbih_conn_v2.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/fbihvlad/public_html/public/bosanski/preporuka29.php on line 7

Warning: include(): Failed opening '/home/fbihvlad/public_html/Connections/fbih_conn_v2.php' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php74/root/usr/share/pear') in /home/fbihvlad/public_html/public/bosanski/preporuka29.php on line 7
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Naredbe i Preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

Vlada Federacije BiH je na 298. sjednici odr┼żanoj 12.01.2022. usvojila naredbe i preporuke Kriznog ┼ítaba Federalnog ministarstva zdravstva ─Źija primjena po─Źinje 12.01.2022.

godine i traje 14 dana. Vlada Federacije BiH donijela je sljede─çe zaklju─Źke:

1. Usvaja se Informacija o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 10.01.2022. godine s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba

Federalnog ministarstva zdravstva. v

2. Usvajaju se Naredbe Kriznog ┼ítaba Federalnog ministarstva zdravstva koje su sastavni dio ovih zaklju─Źaka (Prilog 1).

3. Usvajaju se Preporuke Kriznog ┼ítaba Federalnog ministarstva zdravstva koje su sastavni dio ovih zaklju─Źaka (Prilog 2).

4. Nare─Ĺuje se vladama kantona, odnosno kriznim ┼ítabovima kantonalnih ministarstava zdravstva uvo─Ĺenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiolo┼íke situacije u kantonu, odnosno op─çini, uz redovno izvje┼ítavanje Kriznog ┼ítaba Federalnog ministarstva zdravstva.

5. Preporu─Źuje se vladama kantona, da saglasno epidemiolo┼íkoj situaciji COVID-19 na podru─Źju kantona, procjeni rizika, kao i dokumenta ÔÇ×Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i dru┼ítvenih mjera u kontekstu COVID-19ÔÇť uvedu Pravilo vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za podru─Źje kantona i o istom obavijeste Krizni ┼ítab Federalnog ministarstva zdravstva.

6. U skladu sa zaklju─Źkom pod ta─Źkom 5., zadu┼żuje se Krizni ┼ítab Federalnog ministarstva zdravstva da prati epidemiolo┼íku situaciju COVID-19 na podru─Źju Federacije Bosne i Hercegovine, kao i uvo─Ĺenje i implementiranje Pravila vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za podru─Źje kantona, te ukoliko ocijeni potrebu predlaganja jedinstvenih mjera na podru─Źju Federacije Bosne i Hercegovine u vezi Pravila CPT o tome obavijesti Vladu Federacije Bosne i Hercegovine radi dono┼íenja mjere.

7. Naredbe i Preporuke Kriznog ┼ítaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom va┼żenja od 14 dana ra─Źunaju─çi od dana, 13.01.2022. godine, koji se utvr─Ĺuje kao dan po─Źetka primjene ovih naredbi i preporuka.

8. Prije isteka roka iz ta─Źke 7. ovih zaklju─Źaka, zadu┼żuje se Krizni ┼ítab Federalnog ministarstva zdravstva da sagleda kompletnu epidemiolo┼íku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i sa─Źini procjenu rizika, a radi razmatranja mogu─çnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka utvr─Ĺenih ovim Zaklju─Źkom, te prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine dostavi prijedlog novih naredbi i preporuka.

9. Zadu┼żuje se Krizni ┼ítab Federalnog ministarstva zdravstva da ove zaklju─Źke s prilozima dostavi prema kriznim ┼ítabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s podru─Źja kantona putem kriznih ┼ítabova kantonalnih ministarstava zdravstva, klini─Źkim centrima u Federaciji BiH, op─çim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih ┼ítabova kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i Upravama policija MUP-a kantona.

10. Saglasno Zaklju─Źku V. broj 21/2021 od 08.01.2021. godine pod ta─Źkom 4., Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ─çe obavijestiti Parlament Federacije Bosne i Hercegovine o epidemiolo┼íkoj situaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine i mjerama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koje su donesene u cilju za┼ítite zdravlja gra─Ĺana i smanjenja rizika za ┼íirenje virusa, na 297. sjednici odr┼żanoj dana, 12.01.2022. godine.

11. Ovi zaklju─Źci stupaju na snagu danom dono┼íenja i objavit ─çe se u ÔÇťSlu┼żbenim novinama Federacije BiHÔÇŁ

Prilog 1.
Naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Prilog 2.
Preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.