Утврђен Приједлог закона о допунама Закона о расељеним лицима и повратницима у ФБиХ и избјеглицама из БиХ

 • 20.10.2022.
 • Утврђен Приједлог закона о допунама Закона о расељеним лицима и повратницима у ФБиХ и избјеглицама из БиХ

  На приједлог Федералног министарства расељених особа и избјеглица Влада Федерације БиХ је, на данашњој сједници у Сарајеву, утврдила и по скраћеној процедури усвајања упутила Парламенту ФБиХ Приједлог закона о допунама Закона о расељеним лицима и повратницима у ФБиХ и избјеглицама из БиХ.

  Једном од допуна је дефинирано да одрживи повратак обухвата програме економског оснаживања повратника, развојне пројекте подршке повратничким срединама, социјалне и хуманитарне програме помоћи и друге врсте подршке реинтеграцији повратника у раније пребивалиште.

  Додана је и нова одредба о доношењу посебног плана повратка и опоравка за подручје регије Посавина, регије Сребреница, као и подручја опћина Дрвар, Гламоч, Босанско Грахово и Босански Петровац. Такођер се додаје и одредба о остваривању и подстицању сарадње са исељеништвом.

  Допуном је предложено и повећаваје издвајања средстава за ове намјене из Буџета Федерације, и то у висини од 2,5 до три посто износа буџетских прихода у текућој години у ФБиХ, изузев доприноса за пензијско и инвалидско осигурање.

  Како је образложено, цијенећи стварне потребе расељених особа и повратника у пријератна мјеста пребивалишта, као најрањивије категорије нашег друштва, Федерално министарство расељених особа и избјеглица реализира низ програма и пројеката помоћи, стварајући претпоставке за потпуну реинтеграцију у повратничким срединама.

  Међутим, досадашња буџетска средства која се годишње обезбјеђују ресорном федералном министарству нису довољна за подмирење потреба расељених особа и повратника. То показују подаци министарства гдје је на јавним позивима само у 2020. години, за реконструкцију пријератних стамбених јединица с циљем повратка, стигло више од 5.000, а за стварање услова за одрживост повратка око 10.000 апликација.

  Образложено је да би повећање буџетских средстава отворило могућности проширења постојећих програма и пројеката, с једне, те креирања нових програма у рубним дијеловима ФБиХ усмјерених на мањински повратак у регије Посавине, регије Сребреница и подручја опћина Дрвар, Гламоч, Босанско Грахово и Босански Петровац, с друге стране.

  Иначе, Федерално министарство реализира програме и пројекте који обухватају реконструкцију уништених и оштећених стамбених објеката, одрживост повратка, те обнову и изградњу инфраструктуре, објеката вјерског, образовног, спортског и културног карактера, као и других од значаја за ширу друштвену заједницу.

  Министарство проводи и пројекте помоћи повратницима путем додјеле пољопривредних машина, садница, пластеника, стоке, те изградње стајских објеката и рекултивације пољопривредног земљишта. Подршка је усмјерена и на програме подршке (само)запошљавању ове популације, и то кроз развој малих и средњих предузећа и подршком пројектима унапређења привредних дјелатности за отварање нових радних мјеста додјељивањем грант средстава, развоја старт уп (почетног бизниса) повратника, те пројеката обављања приправничког рада с циљем оспособљавања младих повратника на тржишту рада. Пројекти хуманитарне помоћи обухватају додјелу пакета хране и средстава за хигијену, финансијску помоћ за лијечење повратника, пружање помоћи удружењима која се баве питањима расељених особа и повратника, те додјелу стипендија студентима повратницима на подручје Републике Српске и другим видовима помоћи.

  На текст Преднацрта закона позитивна мишљења дали су надлежни одбори Парламента ФБиХ.