Скочибушић за ФЕНА-у: Објавом података нарушен кредибилитет Завода и Федерације БиХ пред компанијом Синопхарм

 • 25.08.2022.
 • Скочибушић за ФЕНА-у: Објавом података нарушен кредибилитет Завода и Федерације БиХ пред компанијом Синопхарм

  Директор Завода за јавно здравство Федерације БиХ др. Синиша Скочибушић разочаран је због увјетне оцјене Уреда за ревизију институција у Федерацији Босне и Херцеговине на Уговор о набавци цјепива против болести Цовид-19, који је раније закључен са кинеским добављачем Синопхарм.

  - Чињеница да је Уред за ревизију дао приговор на тај уговор нас је, на неки начин, ражалостило из једноставног разлога јер су самом објавом података из Уговора прекршене уговорне одредбе са произвођачем Синопхарм. Тиме је нарушен кредибилитет Завода за јавно здравство ФБиХ и Федерације БиХ, особито за будуће пословање које можемо имати са њима као једним од свјетских произвођача цјепива, нагласио је у изјави за Федералну новинску агенција.

  Како додаје др. Скочибушић, "у коначници наши уговори се вјеројатно не разликују од уговора у другим организацијским јединицама - бх. ентитету Република Српска и Дистрикту Брчко или у Републици Србији".

  - Стога, било би добро да се и ти уговори покушају објавити па да се упореде и саме цијене, јер уговор који је код нас склопљен је за нас најповољнији и у том тренутку једини могућ - нагласио је.

  Како наглашава др. Скочибушић, 26. новембра 2021. године затражено је од произвођача Синопхарм да одустане од уговорне обавезе, а они су "јасно рекли да не желе одустати и да траже десет година тајности уговора".

  - Ако будемо имали потребу разговарати са истим произвођачем могуће за цјепиво које ће бити бивалентно за новије врсте вируса, а које ће Синопхарм сигурно продавати, наш кредибилитет пред том компанијом бит ће сигурно умањен због разоткривања уговорних одредби - нагласио је.

  Директор Скочибушић присјетио се ситуације из 2020. године и почетка пандемије кад се човјечанство суочило са изазовом, с којим дотад нико није.

  - Било је то вријеме кад смо били у лоцкдоwну, кад је једна респираторна маска коштала једну КМ и кад је свега недостајало. Након тога је становништво жељно очекивало, био је велики притисак, да се направе цјепива да би се спријечила пандемија односно зауставила та пошаст којој ми и данас свједочимо - казао је.

  Како је нагласио др. Скочибушић, Влада ФБиХ покренула је тада, заједно са Заводом за јавно здравство ФБиХ, низ активности да би осигурали цјепиво за становништво Федерације БиХ.

  - То је био сложен и дуготрајан процес. На крају смо закључили уговор са кинеским добављачем Синопхарм гдје смо јасно у Уговору, на захтјев произвођача, ставили ознаку „повјерљиво“ што је била уговорна обавеза. У коначници, ми смо добили пола милиона доза цјепива, и то у тренутку кад је било цијепљено седам посто становништва у ФБиХ првом дозом, кад смо дотад имали око 270.000 доза вакцина укупно. Било је то у тренутку кад ЦОВАX није односно минимално је испоручивао и кад је владала несташица цјепива против болести ЦОВИД - 19 - прецизирао је др. Скочибушић.