Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 141. sjednici, održanoj 26.11.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTl ZA PRIHVATANJE
GRANTA PO OSNOVU AMANDMANA NA SPORAZUM
O GRANTU EVROPSKE KOMISIJE ZA TRUST FOND
PRETPRISTUPNOG INSTRUMENTA EVROPSKE UNIJE
(EC IPA TF) OD 20. DECEMBRA 2012. GODINE ZA
PROJEKT OTPADNIH VODA U SARAJEVU

 

I

 

Federacija Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) prihvata dodatni iznos granta namijenjen za fmansiranje Projekta otpadnih voda u Sarajevu - Dio I (u daljem tekstu: Projekt), po osnovu Amandmana na Sporazum o grantu Evropske komisije za Trust fond Pretpristupnog instrumenta Evropske unije (EC IPA TF) od 20. decembra 2012. godine, zaključen između Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: BiH) i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ulozi administratora Evropske komisije za Trust fond za Pretpristupni instrument Evropske unije (u daljem tekstu: IBRD), u iznosu do 2.375.000,00 EUR.

 

II

 

Sredstva granta iz tačke I ove odluke koristit će se za unapređenje života stanovništva u Kantonu Sarajevo, putem smanjenja izloženosti stanovništva i korištenja u velikoj mjeri zagađene vode iz rijeka Miljacke i Bosne, te unapređenje efikasnosti mreže za prikupljanje otpadnih voda u Kantonu Sarajevo.

 

III

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine potvrđuje da je dokumentacija prihvatljiva za Federaciju, a posebno;
- Nacrt Amandmana na Sporazum o grantu EC IPA-Dio I za Projekt, između IBRD i BiH;
- Nacrt Amandmana na Supsidijami sporazum između BiH i Federacije.

 

IV

 

Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zadužuju se Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija, Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo i Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo (u daljem tekstu: KJKP "Vodovod i kanalizacija"), svako u okviru svoje nadležnosti.

 

V

 

U periodu implementacije Projekta, u budžetu Federacije nije potrebno osigurati finansijska sredstva za dodatno sufinansiranje Projekta.

 

VI

 

Implementacija Amandmana iz tačke I ove odluke ne zahtijeva donošenje novih ili izmjenu postojećih zakona.

 

VII

 

Daje se saglasnost za zaključivanje Amandmana na Supsidijami sporazum između Bosne i Hercegovine i Federacije, Amandmana na Sporazum podgrantu između Federacije i Kantona Sarajevo i Amandmana na Sporazum o implementaciji između Federacije, Kantona Sarajevo i KJKP "Vodovod i kanalizacija", za sredstva iz tačke I ove odluke.
Za potpisivanje Amandmana na Supsidijami sporazum, Amandmana na Sporazum podgrantu i Amandmana na Sporazumu o implementaciji ovlašćuje se federalni ministar finansija - federalni ministar financija.

 

VIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 2115/2014
26. novembra 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.