Na osnovu člana 19. stav 2. i člana 3. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), na prijedlog federalnog ministra unutrašnjih poslova, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 140. sjednici, održanoj 20.11.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O PRIJENOSU PRAVA KORIŠTENJA RAČUNARSKE
OPREME NABAVLJENE ZA ELEKTRONSKO VOĐENJE
MATIČNIH KNJIGA U FEDERACIJI BOSNE I
HERCEGOVINE KRAJNJIM KORISNICIMA

 

I

 

Odobrava se prijenos prava korištenja računarske opreme nabavljene za elektronsko vođenje matičnih knjiga u Federaciji Bosne i Hercegovine, na trajno korištenje, sa Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova - Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (u daljnjern tekstu: Federalno ministarstvo) na 74 općine u Federaciji Bosne i Hercegovine, Grad Bihać, Grad Mostar, Grad Tuzla, Grad Široki Brijeg, Grad Zenica i 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova (u daljnjem tekstu: krajnji korisnici), kojima je dodijeljena, bez naknade, radi evidentiranja u knjigovodstvenu evidenciju.
Lista krajnjih korisnika iz stava 1. ove tačke i specifikacija dodijeljene računarske opreme, s iskazanim finansijskim vrijed­nostima, nalazi se u prilogu ove odluke i čini njen sastavni dio.

 

II

 

Krajnji korisnici iz tačke I ove odluke računarsku opremu će uknjižiti u svoju knjigovodstvenu evidenciju kao stalno sredstvo, saglasno propisima iz ove oblasti, te preuzeti odgovornost za njeno daljnje upravljanje i održavanje u skladu sa namjenom radi koje je nabavljena, kao i svim zakonskim propisima u Federaciji Bosne i Hercegovine, u pogledu evidentiranja, čuvanja i odgovornosti za nju.

 

III

 

Federalno ministarstvo zadržava pravo kontrole kvalitetnog i namjenskog korištenja nabavljene računarske opreme.
Ukoliko Federalno ministarstvo utvrdi da se dodijeljena računarska oprema nenamjenski koristi, zadržava pravo oduzimanja računarske opreme i njenog dodjeljivanja drugom korisniku ili ako utvrdi daje otuđena, krajnji korisnik je obavezan Federalnom ministarstvu vratiti iznos uloženih sredstava u visini nabavne vrijednosti preuzete računarske opreme.

 

IV

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo i krajnji korisnici iz tačke I ove odluke, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

V

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 2066/2014
20. novembra 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.