Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 138. sjednici, održanoj 06.11.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU SUGLASNOSTI ZA DEPONOVANJE
MATERIJALA NASTALOG PRILIKOM IZVOĐENJA
RADOVA NA IZGRADNJI TUNELA "KARAULA"

 

I

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine daje suglasnost da se materijal nastao prilikom izvođenja radova na izgradnji tunela "Karaula" može deponovati na nekretninama označenim kao: k.č.-666/5, k.o. Drecelj, općina Kladanj i k.č. 650/1, 650/16, 650/17,-652/2, 652/21, k.o. Drecelj, općina Olovo.

 

II

 

Izvođač radova na iskopu tunela "Karaula" se obvezuje da pribavi vodnu suglasnost za deponovanje materijala sukladno odredbama Zakona o vodama ("Službene novine Federacije BiH", broj 70/06) i okolišnu dozvolu sukladno odredbama Zakona o zaštiti okoliša ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03 i 38/09).
Izvođač radova stiče pravo deponovanja materijala nakon zaključivanja ugovora iz točke IV ove odluke i pribavljanja vodne sagiasnosti i okolišne dozvole.

 

III

 

Izvođač radova na iskopu tunela "Karaula" se obvezuje da nakon završetka radova na izgradnji tunela rekultiviše i pošumi zemljište na kojem će se materijal deponovati, te se isti oslobađa plaćanja naknade za deponovanje materijala na državnom zemljištu.

 

IV

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine daje suglasnost za zaključivanje ugovora o načinu i rokovima deponovanja materijala, sanacije i pošumljavanja tog prostora, kao i nadzora nad izvođenjem radova koji Federacija Bosne i Hercegovine zaključuje sa izvođačem radova na iskopu tunela "Karaula". Radovi sanacije i pošumljavanja se izvode na osnovu projekta koji izrađuje ovlaštena osoba.

 

V

 

Ovlašćuje se Jerko Ivanković-Lijanović, zamjenik premije­ra Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar poljo­privrede, vodoprivrede i šumarstva da, u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, potpiše Ugovor iz točke IV ove odluke.

 

VI

 

Drvna masa koja će se posjeći prilikom deponovanja materijala pripada korisnicima državnih šuma na tom području.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1959/2014
06. studenoga 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.