Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), na prijedlog federalnog ministra zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 135. sjednici, održanoj 08.10.2014. godine, donijela je

 

O D L U K U

O OSTVARIVANJU PRAVA IZ BOLNIČKE
ZDRAVSTVENE SKRBI POVRATNIKA IZ FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE U REPUBLIKU SRPSKU U
ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA U FEDERACIJI
BOSNE I HERCEGOVINE

 

I

 

S ciljem poboljšanja bolničke zdravstvene skrbi povratnika iz Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija BiH) u Republiku Srpsku, ovom odlukom utvrđuje se pravo povratnicima na korištenje zdravstvenih usluga bolničke zdravstvene skrbi u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.
Pravo iz stavka I ove točke podrazumijeva pravo na korištenje vertikalnog programa zdravstvene skrbi, koje su inače garantirane i osiguranicima iz Federacije BiH, a sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju ("Službene novine Federacije BiH", br. 30/97, 7/02, 70/08 i 48/11), Odlukom o utvrđivanju prioritetnih programa zdravstvene skrbi od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine i prioritetnih najsloženijih oblika zdrav­stvene skrbi iz određenih specijalističkih oblasti koje će se pružati osiguranim osobama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 8/05, 11/07, 44/07, 97a/07, 33/08 i 52/08) i Odlukom o kriterijima i načinu korištenja sredstava Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 22/02 i 11/05):

 

II

 

Uvjeti za ostvarivanje prava suglasno ovoj odluci su:
- CIPS-ova osobna karta izdata u Republici Srpskoj,
- medicinska dokumentacija iz koje je vidljivo da je povratniku medicinski indicirano korištenje bolničke zdravstvene skrbi suglasno ovoj odluci.

 

III

 

Sredstva za provedbu ove odluke osiguravaju se u Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine, kroz "Transfer za sufinanciranje troškova liječenja raseljenih osoba" koji se dozna­čava Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federalni zavod) suglasno financijskim mogućnostima Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine u fiskalnoj godini.
Zadužuje se Federalni zavod da sredstva iz stavka 1. ove točke vodi na posebnoj poziciji, kao i da posebno vodi pojedi­načnu evidenciju o ostvarivanju prava na bolničku zdravstvenu skrb iz ove odluke.

 

IV

 

Zadužuje se Federalni zavod da, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, sačini naputak o načinu ostvarivanja bolničke zdravstvene skrbi povratnika iz Federacije BiH u Republiku Srpsku iz točke I ove odluke.
Uputstvo iz stavka 1. ove točke podliježe suglasnosti federalnog ministra zdravstva.

 

V

 

Zahtjevi povratnika za ostvarivanje prava na bolničku zdravstvenu skrb u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, koji su podnijeti prije stupanja na snagu ove odluke, riješit će se suglasno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu ove odluke.

 

VI

 

Za realiziranje ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo zdravstva, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeg­lica, Federalno ministarstvo financija/Federalno ministarstvo finansija i Federalni zavod, svatko u okviru svojih nadležnosti.

 

VII

 

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje primjena Odluke o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene skrbi povratnika u općine Srebrenica, Bratunac, Milići, Žepa i Vlasenica u Republici Srpskoj u zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine'("Službene novine Federacije BiH", broj 32/07).

 

VIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1835/2014
08. listopada 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.