Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), na prijedlog federalnog ministra zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 135. sjednici, održanoj 08.10.2014. godine, donijela je

 

O D L U K U

O OSTVARIVANJU PRAVA IZ BOLNIČKE
ZDRAVSTVENE ZAŠTITE POVRATNIKA IZ
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE U REPUBLIKU
SRPSKU U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA U
FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

 

I

 

S ciljem poboljšanja bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija BiH) u Republiku Srpsku, ovom odlukom utvrđuje se pravo povratnicima na korištenje zdravstvenih usluga bolničke zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.
Pravo iz stava l. ove tačke podrazumijeva pravo na korištenje vertikalnog programa zdravstvene zaštite, koje su inače garantirane i osiguranicima iz Federacije BiH, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju ("Službene novine Federa­cije BiH", br. 30/97, 7/02, 70/08 i 48/11), Odlukom o utvrđivanju prioritetnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Fede­raciju Bosne i Hercegovine i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih oblasti koje će se pružati osiguranim licima na teritoriji Federacije Bosne i Herce­govine ("Službene novine Federacije BiH", br, 8/05, 11/07, 44/07, 97(1/07, 33/08 i 52/08) i Odlukom o kriterijima i načinu korištenja sredstava Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Herce­govine ("Službene novine Federacije BiH", br. 22/02 i 11/05).

 

II

 

Uslovi za ostvarivanje prava saglasno ovoj odluci su:
- CIPS-ova lična karta izdata u Republici Srpskoj,
- medicinska dokumentacija iz koje je vidljivo da je povratniku medicinski indicirano korištenje bolničke zdravstvene zaštite saglasno ovoj odluci.

 

III

 

Sredstva za provođenje ove odluke obezbjeđuju se u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine, kroz "Transfer za sufinansiranje troškova liječenja raseljenih lica" koji se doznačava Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federalni zavod) saglasno finansijskim mogućnostima Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine u fiskalnoj godini.
Zadužuje se Federalni zavod da sredstva iz stava 1. ove tačke vodi na posebnoj poziciji, kao i da posebno vodi pojedinačnu evidenciju o ostvarivanju prava na bolničku zdravstvenu zaštitu iz ove odluke.

 

IV

 

Zadužuje se Federalni zavod da, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, sačini uputstvo o načinu ostvarivanja bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz Federacije BiH u Republiku Srpsku iz tačke I ove odluke.
Uputstvo iz stava 1. ove tačke podliježe saglasnosti federalnog ministra zdravstva.

 

V

 

Zahtjevi povratnika za ostvarivanje prava na bolničku zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, koji su podnijeti prije stupanja na snagu ove odluke, riješit će se saglasno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu ove odluke.

 

VI

 

Za realizovanje ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo zdravstva, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeg­lica, Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija i Federalni zavod, svako u okviru svojih nadležnosti.

 

VII

 

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje primjena Odluke o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika u općine Srebrenica, Bratunac, Milići, Žepa i Vlasenica u Republici Srpskoj u zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 32/07).

 

VIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1835/2014
08. oktobra 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.