Na temelju članka 31. stavak (1) Zakona o naftnirri derivatima u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 52/14), na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 135. sjednici, održanoj 08.10.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O NAČINU NAMJENSKOG UTROŠKA SREDSTAVA
OSTVARENIH PO TEMELJU PRISTOJBE ZA
USPOSTAVU REZERVI NAFTNIH DERIVATA ZA
RAZDOBLJE 2014. - 2018. GODINA

 

I

 

Ovom odlukom propisuje se način namjenskog korištenja sredstava ostvarenih po temelju prihoda za posebnu namjenu -pristojbe za uspostavu rezervi naftnih derivata (u daljem tekstu: pristojba) za razdoblje 2014.-2018. godina koja se uplaćuju na poseban namjenski podračun Jedinstvenog računa Riznice Federacije Bosne i Hercegovine, a koja su prihod "Operatora -Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo (u daljem tekstu: Operator),

 

II

 

(1)   Ukupno ostvarena sredstva po osnovu pristojbe iz točke I ove odluke koriste se za sljedeće namjene;
1)     Kupovina naftnih derivata s ciljem formiranja rezervi naftnih derivata,
2)     Ugovaranje osiguranja rezervi naftnih derivata,
3)     Kontrola kvaliteta rezervi naftnih derivata,
4)     Osiguranje tehničko-tehnološke ispravnosti postroje­nja i skladišta za skladištenje naftnih derivata, uključujući nabavu ili izgradnju novih skladišta,
5)     Troškovi rada operatora.
(2)    Iznos sredstava po namjenama iz stavka (l) ove točke dat je u tabeli - Plan namjenskog utroška pristojbe za razdoblje 2014.- 2018. godina koja je sastavni dio ove odluke.

 

III

 

(4)    Sredstva koja se koriste za namjenu iz točke II stavak (1) alineja 4) ove odluke uključuju se u povećanje temeljnog kapitala Operatora.
(2)    Skupština Operatora sukladno članku 42. stavak (3) Zakona o naftnim derivatima u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 52/14 u daljem tekstu: Zakon) svake godine donosi odluku o povećanju temeljnog kapitala u visini sredstava iz stavka (3) ove točke.

 

IV

 

(1)   Operator, sukladno članku 46. Zakona, u posebnom dijelu svog godišnjeg financijskog plana utvrđuje način korištenja prihoda od pristojbe na temelju Plana namjenskog utroška pristojbe za razdoblje 2014.- 2018. godina.
(2)   Operator podnosi polugodišnje i godišnje izvješće o namjenskom utrošku  prihoda od pristojbe Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije u roku u kojem podnosi polugodišnje i godišnje izvješće o poslovanju.

 

V

 

Vise ostvarena sredstva po temelju pristojbe, Operator prenosi u narednu godinu i srazmjerno ih koristi za namjene utvrđene točkom II stavak (1) ove odluke, osim za troškove rada Operatora.

 

VI

 

Za realiziranje ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo financija - Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Operator, svatko u okviru svoje nadležnosti.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH", a primjenjivat će se nakon funkcionalnog uspostavljanja organa upravljanja i rukovođenja Operatora sukladno članku 54. stavak 3. Zakona.

 

V broj 1824/2014
08. listopada 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.