Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), članka 15. stavak 3. alineja 11. Zakona o cestama Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/10, 16/10-Isp. i 66/13) i članka II stavak 3. toč. 3. i 5. Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu ("Službene novine Federacije BiH", broj 64/09), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 135. sjednici, održanoj 08.10.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O UTEMELJENJU PROFESIONALNE VATROGASNE
JEDINICE JAVNOG PODUZEĆA AUTOCESTE
FEDERACIJE BiH D.O.O. MOSTAR

 

I

 

Ovom odlukom utemeljuje se profesionalna vatrogasna jedinica Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, kao posebna unutarnja organizaciona jedinica Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

 

II

 

Profesionalna vatrogasna jedinica Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar počet će sa radom najkasnije do 01.12.2015. godine.
Profesionalna vatrogasna jedinica Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar će djelovati na teritoriji autoceste Al na Koridoru Vc.

 

III

 

Pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice u okviru operativnih i drugih poslova vatrogasne jedinice utvrđenih u članku 68. Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu ("Službene novine Federacije BiH", broj 64/09), dužni su osigurati da vatrogasna jedinica u svakom momentu i u svim uvjetima bude spremna za blagovremeno i efikasno gašenje požara i za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara na teritoriji autoceste Al na Koridom Vc.

 

IV

 

Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar dužno je svojim općim aktima urediti pitanja koja se odnose na organizaciju i funkcioniranje zaštite od požara u svojim objektima i prostorima.

 

V

 

Rad profesionalne vatrogasne jedinice Javnog poduzeća Autoceste Federacije. BiH d.o.o. Mostar financirati će se iz sredstava Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1823/2014
08. listopada 2014. Godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.