Na osnovu člana 19. stav 2. Zskons o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 132. sjednici, održanoj 16.09.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O KRITERIJIMA I NAČINU UPRAVLJANJA
REVOLVING FONDOM USPOSTAVLJENIM U
PROJEKTU POBOLJŠANJE PRISTUPA MALIH I
SREDNJIH PREDUZECA FINANSIJSKIM SREDSTVIMA

 

I

 

Ovom odlukom utvrđuju se izvori sredstava, kriteriji za utvrđivanje podobnosti banaka i krajnjih korisnika kredita, prihvatljivih podprojekata i troškova za kreditiranje, lokacije projekata, lista neprihvatljivih podprojekata i troškova, iznosa i uslova kredita, te dodatni kriteriji za korištenje i način upravljanja sredstvima revolving fonda nastalog u okviru Projekta Poboljšanje pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima (u daljem tekstu: EAF SME).

 

II

 

Izvori sredstava revolving fonda su sredstva koja se akumuliraju otplatama kredita od strane banaka koje su korisnici kredita Projekta EAF SME, kao i banaka koje koriste sredstva revolving fonda, umanjena za iznos anuiteta Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) po kreditima Međunarodne banke za obnovu i razvoj - IBRD, odobrenim za podršku Projektu EAF SME koji se implementira putem Tima za implementaciju Projekta (u daljem tekstu: PIT), uspostavljenog u okviru Fondacije OdRaz (u daljem tekstu: Fondacija).

 

III

 

Podobnost komercijalnih banaka (u daljem tekstu: PFI) za korištenje sredstava iz revolving fonda utvrđuje Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija (u daljem tekstu: Ministarstvo) uzimajući u obzir:
- izloženost Ministarstva prema banci po osnovu odobrenih kredita i depozita
- izloženost banke prema Ministarstvu po osnovu vrijednosnih papira, kredita i garancija
- adekvatnost kapitala banke   .
- ukupan kapital i profitabilnost banke
Za vrijeme trajanja Projekta EAF SME sredstva Revolving fonda plasirat će se preko PFI koje su ocijenjene kao podobne od strane IBRD-a, po kriterijima   definiranim u Operativnom Priručniku, Odjeljak 5. Kriteriji za kvalificiranost PFI.

 

IV

 

Lista podobnih PFI koje mogu koristiti sredstava revolving fonda objavljuje se na web stranici Ministarstva (www.fmf.gov.ba) i Fondacije (www.odraz.ba).
Ministarstvo će redovno ažurirati spisak podobnih PFI koje mogu učestvovati u korištenju sredstava iz tačke II ove odluke.
Podobne PFI zaključuju sa Ministarstvom Ugovor o finansiranju iz sredstava Revolving fonda (u daljem tekstu: Ugovor).

 

V

 

Sredstvima revolving fonda nastalim u okviru Projekta EAF SME, upravljat će Ministarstvo putem Fondacije kao Jedinice za implementaciju projekta (PIU), čija će se prava i obaveze definirati posebnim ugovorom.

 

VI

 

Prihvatljivost krajnjih korisnika
PFI odobravaju zajmove kao podršku za kvalificirana i kreditno sposobna mikro, mala i srednja pred uzeća i obrtnike. Sva mikro, mala i srednja poduzeća i obrtnici bez obzira da li su registrovani u sudu ili općini, kvalifikovani su za finansiranje u okviru projekta SME AF, uz uslov da su ispunjeni kriteriji kvalifikovanosti.
Da bi ispunili kriterij kvalifikovanosti korisnici kredita treba da ispunjavaju sljedeće uslove:
- imaju manje od 250 zaposlenih lica
- imaju godišnji promet koji ne premašuje 50 miliona EUR u protuvrijednosti u KM, i/ili imaju bilans stanja sa sredstvima u vrijednosti manjoj od 43 miliona EUR u protivvrijednosti u KM
- da mogu da dokažu prethodna operativna iskustva u aktivnosti koja treba da se finansira
- da su adekvatno licencirana od ovlaštenih poreznih organa i da im je dodijeljen odgovarajući porezni broj da su u privatnom vlasništvu, sa više od 50 procenata privatnog kapitala
- da vlasnici i uprava preduzeća zadovoljavaju uslove "fit and proper" definirane operativnim priručnikom da imaju organizaciju, upravu, osoblje, te finansijske i druge izvore koji su neophodni za efikasno izvršavanje njihovih operacija, uključujući i provođenje Pod-projekta
- da su kreditno sposobni i imaju solidnu finansijsku poziciju
- da poštuju propisane uslove zaštite okoliša, ukoliko podprojekt ima utjecaj na isti.
Kreditnu sposobnost krajnjih korisnika ocjenjuju PFI uključene u Projekt.

 

VII

 

Prihvatljivost podprojekata (kreditnih zahtjeva)
Prihvatljiv je svaki podprojekt koji stvara novu vrijednost i koji se ne isključuje po Listi isključenja definiranoj u Aneksu A. Operativnog priručnika Projekta.

 

VIII

 

Odobravanje Zajmova i uslovi
Pod-zajmovi za PFI će se odobravati paralelno sa zajmovima PFI za krajnje korisnike za finansiranje investicija koje imaju za cilj unapređivanje ili povećavanje kapaciteta i/ili profitabilnosti proizvodnje, za popravku ili modernizaciju, i/ili za obrtni kapital.
Kvalifikovani rashodi za finansiranje obrtnog kapitala uključuju troškove sirovina, električne energije, transporta, goriva i slične servisne troškove.
Moguće je refinansiranje već realiziranih podprojekata i troškova ne starijih od 360 dana, uz osiguranje relevantne dokumentacije.
Ročnost pod-zajmova neće premašivati 120 mjeseci (10 godina), uključujući grace period, u skladu sa tim koliko je potrebno za završavanje investicije ili korištenje obrtnog kapitala.
Minimalni iznos kredita je 513.000 KM, a maksimalni iznos je 1.000.000 KM.
Za podzajmove iz kontingenta prijavljenih finansijskih mostova za koje je Fondacija ranije dala ocjenu podobnosti, Banke će u početku implementacije moći podnositi zahtjeve za odobravanje i ako ti zahtjevi u sebi sadrže fakture starije od 360 dana i u iznosu većem od propisanog u prethodnom stavu, a maksimalno do 2,000.000 KM. Referentni datum je 24.07.2012. godine kad je i potpisan Ugovor o Zajmu sa Svjetskom bankom. Rok za podnošenje takvih zahtjeva je 30 dana od datuma potpisivanja Ugovora iz tačke IV stav 3. ove Odluke.
Kamatna stopa krajnjim korisnicima kredita predstavlja 6-mjesečni Libor za EUR+1%, uvećano za maržu banke za koju se očekuje da bude primjerena uslovima finansiranja iz kreditnih sredstava ovog revolving fonda.

 

IX

 

Podrška MSP koja su pogođena prirodnom katastrofom
Ovom odlukom se definiraju posebni uslovi za ublažavanje negativnih efekata koji se odnose na MSP koja su pogođena elementarnim nepogodama i posljedicama elementarnih nepogoda iz maja 2014. godine.
- U skladu sa Odlukom o privremenim mjerama za tretman kreditnih obaveza klijenata banaka koji su pogođeni elementarnim nepogodama, donesena od strane Agencije za bankarstvo FBiH, identifikaciju podobnih MSP će vršiti stručna komisija formirana od strane PFI.
- Krajnjim korisnicima kreditna sredstva se odobravaju za investicije i obrtna sredstava na rok otplate do 10 (deset) godina uz grace period minimalno 12 mjeseci.
- Za refinansiranje već realiziranih podprojekata i troškova ne stariji od 720 dana od datuma podnošenja kreditnog zahtjeva na protokol Fondacije, uz osiguranje relevantne dokumentacije.
- Kamatna stopa za krajnje korisnike kredita predstavlja 6-mjesečni Libor za EUR, uvećan za rnaržii banke za koju se očekuje da bude primjerena usiovima finansiranja iz kreditnih sredstava Revolving fonda i ublažavanju negativnih efekata koji se odnose na MSP koja su pogođena elementarnim nepogodama.
- U podobne podprojekte koji se mogu finansirati iz ovih kreditnih sredstava uključuju se i kreditni zahtjevi MSP iz sektora farmerske proizvodnje (sto­čarske i peradarske farme) i agrobiznisa (poljo­privredna proizvodnja, voćarstvo, povrtlarstvo) koji nisu u suprotnosti sa Smjernicama Svjetske banke o očuvanju okoliša i ako se ne nalaze na listi isključenja IFC, i koji se ne isključuje po Listi isključenja defini­ranoj u Aneksu A. Operativnog priručnika Projekta.
- U skladu sa Odlukom Agencije za bankarstvo FBiH, MSP koja su pogođena elementarnim nepogodama i posljedicama elementarnih nepogoda, zajmovi će biti odobravam zaključno sa 30.09.2015. godine.

 

X

 

Ukoliko ovom odlukom nije drugačije propisano, principi i kriteriji uspostavljeni u okviru Projekta EAF SME, odnosno SME AF, primjenjuju se i na upravljanje i korištenje sredstava revolving fonda.

 

XI

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Ministarstvo i Fonda­cija, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

XII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

XIII

 

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o kriterijima i načinu upravljanja Revolving fondom uspostavljenim u Projektu poboljšanje pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima broj 1004/12 od 17.07.2012. godine ("Službene novine Federacije BiH", broj 63/12).

 

V broj 1694//2014
16. septembra 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.