Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 131. sjednici, održanoj 10.09.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA PRIHVAĆANJE
GRANTA EVROPSKE KOMISIJE ZA TRUST FOND
PRETPRISTUPNOG INSTRUMENTA EVROPSKE UNIJE
(EC IPA) NAMIJENJENOG ZA FINANSIRANJE
PROJEKTA JADRANSKOG MODELA ODRŽIVE
MOBILNOSTI U OBLASTI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

 

I

 

Federacija Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) prihvaća grant namijenjen za finansiranje Projekta Jadranskog modela održive mobilnosti u oblasti zdravstvene zaštite (u daljem tekstu: Projekt), po IPA Ugovoru o subvenciji zaključen između "Direzione Affari della Presidenza, Politiche Legislative e Comunitarie programmazione, Parci, Territorie, Valutalizioni ambientali, Energia-Servizio Cooperazione Territoriale-IPA Adriatic" koja nastupa kao Upravno tijelo Jadranskog programa prekogranične saradnje (u daljem tekstu: Upravno tijelo IPA) i Federalnog ministarstva zdravstva (u daljem tekstu: IPA Ugovor o subvenciji).
Ukupan budžet Projekta iznosi 6.293.496,41 EUR, koje će Federalno ministarstvo zdravstva kao Vodeći partner transferisati na bankovne račune Projektnih partnera u skladu sa IPA Adriatic CBC program 2007-2013 Sporazum o partnerstvu.
Ukupan budžet Projekta za Federaciju iznosi 1.134.484,00 EUR, a sastoji se od sljedećeg:
- sredstva granta u iznosu do 964.311,40 EUR;
- lokalno sufinansiranje u iznosu do 170.172,60 EUR.

 

II

 

Sredstva granta iz tačke I ove odluke koristit će se za uspostavljanje bolje regionalne saradnje u oblasti zdravstva između osam zemalja IPA jadranske inicijative, kao i da se racionalizira kretanje pacijenata i zdravstvenih djelatnika, te da se kroz web aplikaciju omogući bolja preglednost zdravstvenih sistema, dostupnost zdravstvenih usluga i razmjena informacija između zdravstvenih sistema.

 

III

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine potvrđuje da je dokumentacija prihvatljiva za Federaciju, a posebno:
- IPA Ugovor o subvenciji između Federalnog ministarstva zdravstva i Upravnog tijela IPA;
- IPA Adriatic CBC program 2007-2013 Sporazum o partnerstvu između Federalnog ministarstva zdravstva i četrnaest Projektnih partnera.

 

IV

 

Projekt će implementirati Jedinica za implementaciju projekta, formirana pri Federalnom ministarstvu zdravstva.
Za realizaciju ove Odluke i izvještavanje zadužuje se Federalno ministarstvo zdravstva.

 

V

 

U periodu implementacije Projekta, u budžetu Federacije nije potrebno osigurati dodatna finansijska sredstva za sufinansiranje Projekta.
Implementacija IPA Ugovora o subvenciji iz tačke I ove Odluke ne zahtijeva donošenje novih ili izmjenu postojećih zakona.

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1683/2014
10. septembra 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.