Na temelju članka 51. stavak 6. Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 86/07, 24/09 i 44/10), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 128. sjednici održanoj 20.08.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O IZDAVANJU GARANCIJE FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE U KORIST UNICREDIT BANK D.D.
MOSTAR I INTESA SANPAOLO BANKA D.D. BOSNA I
HERCEGOVINA I SPARKASSE BANK D.D. SARAJEVO I
SBERBANK BH D.D. SARAJEVO I UNION BANKA D.D.
SARAJEVO ZA KREDITNO ZADUŽENJE JAVNOG
PODUZEĆA AUTOCESTE FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE D.O.O. MOSTAR

 

I

 

Izdaje se garancija Federacije Bosne i Hercegovine u korist UniCredit Bank d.d. Mostar i Intesa Sanpaoio banka d.d. Bosna i Hercegovina i Sparkasse Bank d.d. Sarajevo i Sberbank BH d.d. Sarajevo i Union banka d.d. Sarajevo za kreditno zaduženje Javnog poduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar na iznos od 150.000.000,00 KM uvećano za kamatu i druge pripadajuće troškove po Ugovoru o sindiciranom dugoročnom kreditu s valutnom klauzulom.

 

II

 

Ovlašćuje se Federalno ministarstvo financija-Federalno ministarstvo finansija (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) da, u ime Federacije Bosne i Hercegovine izda, a federalni ministar financija - federalni ministar finansija potpiše ispravu o davanju garancije u korist UniCredit Bank d.d. Mostar i Intesa Sanpaolo banka d.d. Bosna i Hercegovina i Sparkasse Bank d.d. Sarajevo i Union banka d.d. Sarajevo, za kreditno zaduženje Javnog poduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar (u daljnjem tekstu: Korisnik kredita), utvrđene prema uvjetima Ugevora o sindiciranom dugoročnom kreditu iz točke I ove odluke.

 

III

 

Garancija Federacije Bosne i Hercegovine iz točke I ove odluke, daje se pod sljedećim uvjetima:

- iznos kredita 150.000.000,00 KM
- iznos garancije: 150.000,000,00 KM
što čini 100% ukupnog iznosa kredita
- rok otplate kredita. 10 godina
- grace period: 2 godine
- kamatna stopa: 6-mjesečni EURIBOR+ 5,75 % godišnje
- osiguranje: 16 (šesnaest) bjanko mjenica Korisnika kredita, 16 (šesnaest) bjanko mjenica izdatih od strane Ministarstva i bezuvjetna i neopoziva garancija Federacije Bosne i Hercegovine.

 

IV

 

Potvrđuje se da dokumentacija vezana za izdavanje garancije zadovoljava formu i to:
- Nacrt Ugovora o sindiciranom dugoročnom kreditu s valutnom klauzulom zaključen između Korisnika kredita i UniCredit Bank d.d. Mostar i Intesa Sanpaoio banka d.d. Bosna i Hercegovina i Sparkasse Bank d.d. Sarajevo i Sberbank BH d.d. Sarajevo i Union banka d.d. Sarajevo;
- Nacrt Posebnog ugovora o garanciji za kreditno zaduženje JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar kod UniCredit Bank d.d. Mostar i Intesa Sanpaoio banka d.d. Bosna i Hercegovina i Sparkasse Bank d.d. Sarajevo i Sberbank BH d.d. Sarajevo i Union banka d.d. Sarajevo između Federacije Bosne i Hercegovine i JP Autoceste d.o.o. Mostar.

 

V

 

Za izdavanja garancije Korisnik kredita dužan je, u korist Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine uplatiti jednokratnu naknadu - Premiju u visini od 0,5% od ukupnog iznosa garancije i jednokratnu naknadu - Proviziju u visini od 0,5% od ukupnog iznosa glavnice.

 

VI

 

U svrhu osiguranja povrata kredita, Korisnik kredita će sa Ministarstvom zaključiti Poseban ugovor o garanciji kojim se utvrđuju sve obveze Korisnika kredita u svrhu redovite otplate kredita, kao i instrumenti osiguranja.

 

VII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH". .

 

V broj 1662/2014
20. kolovoza 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.