Temeljem članka 5. stavak 2. Zakona o lijekovima ("Službene novine Federacije BiH", broj 109/12), na prijedlog federalnog ministra zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 130. sjednici, održanoj 03.09.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O IZMJENI I DOPUNI ODLUKE O LISTI LIJEKOVA
OBVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

I

 

U Odluci o Listi lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 56/13), u Privitku 1. "Federalna lista lijekova" mijenja se i glasi, te je sastavni dio ove odluke (Privitak 1.).

 

II

 

U točki VIII stavak 5. Odluke o Listi lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, Privitak 2. "Preporučeni sadržaj prioritetnih programa za lijekove koji se koriste u terapiji bola, vještačkoj oplodnji, kao i hormonu rasta" mijenja se i glasi, te je sastavni dio ove odluke (Privitak 2.).

 

III

 

U Odluci o Listi lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine točka X mijenja se i glasi:

 

"X

 

Kantoni su obvezni, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, usuglasiti pozitivne liste lijekova kantona sa Federalnom listom lijekova, i to obligatorno sa A listom lijekova i fakultativno sa B listom lijekova, uvažavajući kriterije utvrđene čl. 9. i 11. Pravilnika, kao i način i postupak izrade pozitivne liste lijekova kantona utvrđen odredbama istog pravilnika.
Usuglašavanje iz stavka 1. ove točke podrazumijeva i usuglašavanje postojećih cijena lijekova na pozitivnim listama lijekova kantona sa cijenama lijekova utvrđenim u Federalnoj listi lijekova.
Iznimno od st 1. i 2. ove točke, a s ciljem hitne nivelacije cijena lijekova, kantoni su dužni u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, usuglasiti cijene lijekova na pozitivnim listama lijekova kantona, za one zaštićene nazive lijekova koji su zatečeni na pozitivnim listama lijekova kantona, a istovremeno su sadržani u svom generičkom obliku i na Federalnoj listi lijekova iz točke II ove odluke.
Usuglašavanje iz stavka 3. ove točke obavlja se na sljedeći način:
- cijene lijekova na pozitivnim listama lijekova kantona koje su više od cijena lijekova utvrđenih Federalnom listom lijekova, spustit će se na razinu cijena lijekova Federalne liste lijekova,
- cijene lijekova na pozitivnim listama lijekova kantona koje su na iznosu cijena lijekova Federalne liste lijekova zadržavaju se na zatečenoj razini,
- cijene lijekova na pozitivnim listama lijekova kantona koje su niže od cijena lijekova utvrđenih Federalnom listom lijekova, koja je sastavni dio ove odluke, zadržavaju se na zatečenoj razini samo pod uvjetom:
a.      ukoliko su takve cijene utvrđene u redovitom postupku revizije cijena lijekova koje provodi Federalno ministarstvo zdravstva suglasno Zakonu o lijekovima ("Službene novine Federacije BiH", broj 109/12), kao i propisima donijetim na temelju tog zakona,
b. koje su kao takve bile u primjeni na pozitivnim listama lijekova kantona, do dana stupanja na snagu ove odluke, i
c.      ukoliko navedeni lijekovi sa zatečenim cijenama lijekova ispunjavaju kriterije utvrđene čl. 9. i 11. Pravilnika.
U postupku iz stavka 3. ove točke, kantoni su obvezni omogućiti ugovornim apotekama da zatečene jednomjesečne zalihe lijekova, u smislu članka 4. Zakona, budu isporučene po zatečenim cijenama lijekova na pozitivnim listama lijekova kantona."

 

IV

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH", a počet će se primjenjivati u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, sa iznimkom iz točke III stavak 3. ove odluke, u kojem slučaju se ima početi primjenjivati u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.
Do isteka rokova iz stavka 1. ove točke primjenjivat će se Federalna Lista lijekova objavljena uz Odluku o Listi lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 56/13).

 

V broj 1629/2014
03. rujna 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.