Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), članka 9. stavak 2. Zakona o financiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nepogode i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nepogodom ("Službene novine Federacije BiH", broj 59/14), na prijedlog federalnog ministra financija/federalnog ministra finansija, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 128. sjednici, održanoj 20.08.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O NAČINU EVIDENTIRANJA PRIKUPLJENIH SREDSTAVA
PO ZAKONU O FINANCIRANJU POMOĆI
ZA OTKLANJANJE POSLJEDICA PRIRODNE
NEPOGODE I OBNOVU PODRUČJA ZAHVAĆENIH
PRIRODNOM NEPOGODOM

 

I

 

Ovom odlukom propisuje se način evidentiranja prikupljenih novčanih sredstava za otklanjanje posljedica prirodne nepogode i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nepogodom iz čl. od 2. do 8, Zakona o financiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nepogode i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nepogodom (u daljem tekstu: Zakon) ("Službene novine Federacije BiH", broj 59/14).
Sredstva za otklanjanje posljedica prirodne nepogode i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nepogodom iz stavka 1. ove točke evidentiraju se na posebnim računima Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, proračuna kantona i proračuna jedinica lokalne samouprave i koriste se isključivo za namjene utvrđene Zakonom.

 

II

 

Obvezuju se Federalno ministarstvo financija/Federalno ministarstvo finansija, kantonalna ministarstva financija i službe za financije jedinica lokalne samouprave, čiji su organi proglasili stanje prirodne nepogode, da otvore posebne namjenske transakcijske račune u okviru Jedinstvenog računa Riznice, za prikupljanje sredstava za otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nepogode i obnovu.
Sredstva iz stavka 1. ove točke uplaćuju se na Račun javnih prihoda Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, račune javnih prihoda proračuna kantona i jedinica lokalne samouprave, čiji su organi proglasili stanje prirodne nepogode.
Prilikom uplate sredstava iz stavka 2. ove točke platni nalog mora da sadrži vrstu prihoda sukladno Pravilniku o načinu uplate javnih prihoda proračuna i izvanproračunskih fondova na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 35/13, 53/13, 63/13, 93/13, 103/13, 11/14, 19/14, 46/14 i 60/14).
Na osnovu naznačenih prihodovnih računa na platnom nalogu, depozitne banke isti dan prikupljena sredstva prenose na posebne namjenske transakcijske račune u okviru JRR-a.

 

III

 

Planiranje, evidentiranje i utrošak sredstava iz članka 9. Zakona, koja se uplaćuju na poseban namjenski transakcijski račun za uplatu sredstava za otklanjanje posljedica prirodne nepogode i obnovu područja zahvaćenim prirodnom nepogodom, Federalno ministarstvo financija/Federalno ministarstvo finansija vrši sukladno Naputku o otvaranju posebnih namjenskih transakcijskih računa, načinu planiranja, prikupljanja, evidentiranja i raspolaganja sredstvima sa posebnih namjenskih transakcijskih računa otvorenih kao podračuna u okviru Jedinstvenog računa Riznice ("Službene novine Federacije BiH", br. 94/07,6/11 i 34/12).
Planiranje, evidentiranje i utrošak sredstava iz točke I ove odluke koja se uplaćuju na posebne račune proračuna kantona i proračuna jedinica lokalne samouprave vrši sukladno propisima o otvaranju namjenskih računa tih razina vlasti.

 

IV

 

Zatečena salda na donatorskim računima za prikupljanje dobrovoljnih priloga za otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nepogode i obnovu, iz članka 8. stavak 1. Zakona, moraju se prethodno uplatiti na Depozitni račun Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, proračune kantona i proračune jedinica lokalne samouprave, čiji su organi proglasili stanje prirodne nepogode, uz obvezno popunjavanje platnog naloga sa vrstom prihoda 722751 - "Primljene namjenske donacije neplanirane u proračunu".
Depozitne banke iz stavka l. ove točke dužne su primljena sredstva u cijelosti prenijeti na posebne namjenske transakcijske račune iz točke II ove odluke.

 

V

 

Prikupljena sredstva za otklanjanje posljedica prirodne nepogode i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nepogodom iz čl. od 2. do 8. Zakona, evidentirana na posebnim namjenskim transakcijskim računima Riznice Federacije Bosne i Hercegovine, prebacuju se u skladu sa članom 18. Zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 59/14), na račun Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

 

VI

 

Federalno ministarstvo financija/Federalno ministarstvo fmansija, kantonalna ministarstva financija i službe za financije jedinica lokalne samouprave vode evidenciju o prikupljanju i raspolaganju sredstvima iz članka 9. Zakona, u Glavnoj knjizi Riznice.

 

VII

 

Evidentirana sredstva iz točke I ove odluke u Glavnoj knjizi Riznice izvršavaju se sukladno članku 49. Zakona o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 102/U, 9/14 i 13/14), iznad iznosa planiranih u proračunu, a do visine uplaćenih odnosno prenesenih sredstava po odlukama Vlade.

 

VIII

 

Za realiziranje ove odluke zadužuju se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, vlade kantona, nadležna tijela jedinica lokalne samouprave, Federalno ministarstvo financija/Federalno ministarstvo finansija, kantonalna ministarstva financija i službe za financije jedinica lokalne samouprave.

 

IX

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1487/2014
20. kolovoza 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.