Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), člana 9. stav 2. Zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom ("Službene novine Federacije BiH", broj 59/14), na prijedlog federalnog ministra finansija/federalnog ministra financija, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 128. sjednici, održanoj 20.08.2014. godine, donosi

 

O D L U K U

O NAČINU EVIDENTIRANJA PRIKUPLJENIH SREDSTAVA PO ZAKONU O FINANSIRANJU POMOĆI
ZA OTKLANJANJE POSLJEDICA PRIRODNE
NESREĆE I OBNOVU PODRUČJA ZAHVAĆENIH
PRIRODNOM NESREĆOM

 

I

 

Ovom odlukom propisuje se način evidentiranja prikuplje­nih novčanih sredstava za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom iz čl. od 2. do 8. Zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom (u daljem tekstu: Zakon) ("Službene novine Federacije BiH", broj 59/14).
Sredstva za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom iz stava 1. ove tačke evidentiraju se na posebnim računima Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, budžeta kantona i budžeta jedinica lokalne samouprave i koriste se isključivo za namjene utvrđene Zakonom.

 

II

 

Obavezuju se Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, kantonalna ministarstva finansija i službe za finansije jedinica lokalne samouprave, čiji su organi proglasili stanje prirodne nesreće, da otvore posebne namjenske transakcijske račune u okviru Jedinstvenog računa Trezora, za prikupljanje sredstava za otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nesreće i obnovu.
Sredstva iz stava l. ove tačke uplaćuju se na Račun javnih prihoda Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, račune javnih prihoda budžeta kantona i jedinica lokalne samouprave, čiji su organi proglasili stanje prirodne nesreće.
Prilikom uplate sredstava iz stava 2. ove tačke platni nalog mora da sadrži vrstu prihoda u skladu sa Pravilnikom o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih fondova na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 35/13, 53/13, 63/13, 93/13, 103/13, 11/14, 19/14, 46/14, 60/14 i 65/14).
Na osnovu naznačenih prihodovnih konta na plamom nalogu, depozitne banke isti dan prikupljena sredstva prenose na posebne namjenske transakcijske račune u okviru JRT-a.

 

III

 

Planiranje, evidentiranje i utrošak sredstava iz člana 9. Zakona, koja se uplaćuju na poseban namjenski transakcijski račun za uplatu sredstava za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenim prirodnom nesrećom, Federalno ministarstvo finansija/ Federalno ministarstvo financija vrši u skladu sa Uputstvom o otvaranju posebnih namjenskih transakcijskih računa, načinu planiranja, prikupljanja, evidentiranja i raspolaganja sredstvima sa posebnih namjenskih transakcijskih računa otvorenih kao podračuna u okviru Jedinstvenog računa Trezora ("Službene novine Federacije BiH", br. 94/07, 6/11 i 34/12).
Planiranje, evidentiranje i utrošak sredstava iz tačke I ove odluke koja se uplaćuju na posebne račune budžeta kantona i budžeta jedinica lokalne samouprave vrši u skladu sa propisima o otvaranju namjenskih računa tih nivoa vlasti.

 

IV

 

Zatečena salda na donatorskim računima za prikupljanje dobrovoljnih priloga za otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nesreće i obnovu, iz člana 8. stav l. Zakona, moraju se prethodno uplatiti na Depozitni račun Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, budžete kantona i budžete jedinica lokalne samouprave, čiji su organi proglasili stanje prirodne nesreće, uz obavezno popunjavanje platnog naloga sa vrstom prihoda 722751 - "Primljene namjenske donacije neplanirane u budžetu".
Depozitne banke iz stava 1. ove tačke dužne su primljena sredstva u cijelosti prenijeti na posebne namjenske transakcijske račune iz tačke II ove odluke.

 

V

 

Prikupljena sredstva za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom iz čl. od 2. do 8. Zakona, evidentirana na posebnim namjenskim transakcijskim računima Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, prebacuju se u skladu sa članom 18. Zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 59/14) na račun Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

 

VI

 

Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, kantonalna ministarstva finansija i službe za finansije jedinica lokalne samouprave vode evidenciju o prikupljanju i raspolaganju sredstvima iz člana 9. Zakona, u Glavnoj knjizi Trezora.

 

VII

 

Evidentirana sredstva iz tačke I ove odluke u Glavnoj knjizi Trezora izvršavaju se u skladu sa članom 49. Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 102/13, 9/14 i 13/14), iznad iznosa planiranih u budžetu, a do visine uplaćenih odnosno prenesenih sredstava po odlukama Vlade.

 

VIII

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, vlade kantona, nadležna tijela jedinica lokalne samouprave, Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, kantonalna ministarstva finansija i službe za fmansije jedinica lokalne samouprave.

 

IX

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiHf>.

 

V broj 1487/2014
20. augusta 2014. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.